Nakon što je pre nekoliko godina otišla u penziju, Radoslava Beba Dabić konačno je našla vremena da se posveti kulinarstvu – svojoj davnašnjoj ljubavi.
Učestvujući na jednom lokalnom takmičenju, njeni medenjaci osvojili su prvo mesto i tako je ova Novosađanka počela da brusi svoju veštinu.
Danas njeni dekorativni medenjaci krase trpeze za mnoge praznike.
– Kod mene uvek miriše na praznike. Mada se medenjaci prave za najrazličitije praznike, najviše volim božićne, jer me vraćaju u detinjstvo. Bili su nezaobilazni na trpezi moje majke, kako sam zvala baku, samo što su njeni bili okrugli i braon boje, a moji su podlegli trendu i postali šareniji i različitih oblika. Ukus je, međutim, ostao nepromenjen, kao I način izrade, mesim ih ručno – jer drugačije ne može.
View this post on Instagram
Osim što su ukusni, medenjaci su, što je najvažnije, zdravi.
Nastali su još u 12. veku u nemačkim i austrijskim samostanskim kuhinjama od brašna, jaja i meda te začina koji su se u to doba koristili u narodnoj medicini, pa su se jeli za ublažavanje različitih zdravstvenih tegoba.
– Skoro desetak začina dodajem medenjacima. Tradicionalni su biber, cimet, karanfilić, ali tu su i neki egzotičniji, poput pimenta ili zvezdastog anisa. Odsustvo kvasca, praška za pecivo ili aditiva, garantuje vam da uživate u slasnom, a zdravom zalogaju.
View this post on Instagram
S obzirom na to da se bliže novogodišnji i božićni praznici, kao deo praznične trpeze ili kao poklon ispod jelke, paketić medenjaka obradovaće najmlađe, ali i one starije.
– Medenjaci su originalan poklon koji neće previše opteretiti kućni budžet onih koji poklanjaju.
View this post on Instagram
Treba reći i to, da medenjaci nisu kvarljiva poslastica, mogu da traju mesecima, ali ko bi im toliko vremena odoleo.