12.8 C
Novi Sad
02.12.2023.
NaslovnaKulturaFilm i TVKritičari odabrali najbolje filmove 80-ih, prvo mesto mnoge iznenadilo

Kritičari odabrali najbolje filmove 80-ih, prvo mesto mnoge iznenadilo

Lista na kojoj su našli najbolji filmovi osamdesetih iznenadila je neke od fanova sedme umetnosti.

Filmski portal World of Reel sproveo je anketu u kojoj je customable više od 200 američkih filmskih kritičara, reditelja, scenarista i drugih stručnjaka iz filmske industrije. Cilj ankete je bio da se odredi najbolji film 80-ih, a možda ćete biti iznenađeni naslovom koji je zauzeo prvo mesto.

Kritičari su morali da izaberu 10 najboljih filmova koji su objavljeni u periodu od 1980. do 1989. godine, a filmovi koji su najčešće spominjani zauzimali su prva mesta rangiranja.

Iako su na vrhu bili filmovi filmskih velikana Martina Skorsezea, Akire Kurosave, Ingmara Bergmana, Stenlija Kjubrika i Dejvida Linča, prvo mesto zauzela je drama Učini pravu stvar iz 1989. godine u režiji Spajka Lija.

Lijeva drama prikazuje stanovnike naselja u Bruklinu tokom najtoplijeg dana u godini i njihovi međuljudski odnosi eskaliraju u brutalni sukob.

Film je bio komercijalni i kritičarski hit kada je objavljen, a neki od najboljih kritičara svih vremena, poput Rodžera Eberta i Džina Siskela, uvrstili su ga na svoje liste najboljih filmova 80-ih.

Zajedno sa Uradi pravu stvar, među deset najboljih filmova našli su se Plavi somot (Dejvid Linč), Razjareni bik (Martin Skorseze), Sjaj (Stenli Kjubrik), Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg), Blade Runner (Ridlei Scott ), Fani i Aleksander (Ingmar Bergman), Brazil (Teri Gilijam), Vanzemaljci (Džejms Kameron) i Ran (Akira Kurosava).

Velika razlika u odnosu na anketu iz 1989.

Rezultati ankete filmskog portala značajno se razlikuju od rezultata slične ankete koju je među kritičarima sproveo 1989. američki filmski magazin.

Kritičari su se tada složili da je najbolji film 80-ih Skorsezeov sportski biografski film Raging Bull, sa Robertom De Nirom u glavnoj ulozi.

Iza filma Raging Bull su bili E.T. (Stiven Spilberg), Plavi somot (Dejvid Linč), Hana i njene sestre (Vudi Alen), Atlantik Siti (Luis Mal), Raiders of the Lost Ark (Spielberg), Vod (Oliver Stone), Bilo jednom u Americi ( Serđo Leone), Prizijeva čast (Džon Hjuston) i Kralj komedije (Martin Skorseze), prenosi Index.hr.

Koji su po vama najbolji filmovi osamdesetih?

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime

Pratite nas

371FanovaLajkuj
251PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno