12.8 C
Novi Sad
02.12.2023.
NaslovnaKulturaFilm i TVSonja Savić tragična heroina jugoslovenskog filma: "Samoća je bila cena moje slobode"

Sonja Savić tragična heroina jugoslovenskog filma: “Samoća je bila cena moje slobode”

Sonja Savić bila je jedna od najtalentovanijih glumica Jugoslavije.

Taman kada je zaokružila svoj karijeru i trebala da uživa u njoj, Sonja je preminula u 48. godini, u njenom beogradskom stanu 2008. godine.

Glumica je sahranjena u rodnom selu Donja Gorevnica, a niko od njenih kolega nije prisustvovao sahrani.

– Zašto loše prolazim u gradu u kom živim, u zemlji iz koje potičem, pojma nemam. Da nije bilo Slovenije, ne bih preživela devedesete. Isto važi i za ovo vreme. Volela bih da dobijem sredstva i napravim samo još jedan savremeni sajber mjuzikhol koji bi prerastao u klabing, ali ovaj grad izgleda da nema afiniteta prema meni. Često čujem da govore kako sam ekscesna ličnost, mada kad radim nikad nisam takva. Pitajte koga hoćete – izjavila je glumica za medije.

– Nekada sam htela i da se udam, da budem konzervativna, da imam decu. Nisam jurila frajere, a proglasili su da imam sidu i da se drogiram. Bože oprosti, sačuvaj i sakloni. Možda sam u drugoj polovini života postala to što su želeli – rekla je ona jednom.

-Izgleda da je samoća cena moje slobode – zaključila je glumica, ne krijući da je kao mala zamišljala sebe u braku, da osnuje porodicu i živi sa čovekom koga beskrajno voli.

Sonja je poslednji intervju dala za crnogorske “Vijesti” samo dva meseca pre smrti.

Ko je bila Sonja Savić

Sonja Savić je bila jugoslovenska i srpska glumica, a neke od najznačajnijih uloga je ostvarila u filmovima snimanim osamdesetih godina 20. veka.

Rođena je u Čačku 15. septembra 1961. godine.

Prvi put je glumila na filmu sa šesnaest godina u Leptirovom oblaku Zdravka Randića.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu je upisala već posle drugog razreda gimnazije, i diplomirala u klasi profesora Minje Dedića 1982. godine, piše BBC na srpskom.

Glumila je u više od 50 filmova – Živeti kao sav normalan svet, Šećerna vodica, Davitelj protiv davitelja, Balkanski špijun, Una, Crna Marija iMi nismo anđeli, između ostalih.

Dobitnica je najznačajnijih glumačkih priznanja, poput nagrada „Zlatna arena”, „Carica Teodora” i „Ćele Kule” i nagradu žirija u Veneciji.

Poslednju glavnu ulogu je odigrala 2005. godine u filmu Jug jugoistok. Poslednje pojavljivanje je bilo na filmu Zabranjena ljubav.

Režirala je nekoliko filmova. Družila se sa Milanom Mladenovićem iz benda EKV i novotalasnom rokenrol ekipom iz Beograda, pokušala da studira teologiju.

Preminula je navodno od prekomerne upotrebe droge 23. septembra 2008. godine u stanu u Beogradu. Sahranjena je u Donjoj Gorevnici kraj Čačka.

Na Svetski dan pozorišta, 27. marta 2019. godine se lik Sonje Savić našao među najpoznatijim glumcima Srbije na serijalu markica koje su objavile Pošte Srbije.

Jedina ljubav u životu

Sonja je imala jednu jedinu ljubav u životu. Reč je o poznatom džez muzičaru Vlajku Laliću.

Imala je samo petnaest godina kada su se upoznali, a sve se preokrenulo nakon njegove prerane smrti 1990. godine, kada se, usred oluje, utopio na jedrenju.

– Otkako je on otišao iz mog života, kada sam imala dvadeset devet godina, sebe smatram udovicom – govorila je Sonja.

Ona je mesecima kasnije bila u depresiji zbog Lalićeve smrti.

Nedugo nakon toga, otišla je u Sloveniju gde je provela narednih deset godina, a po povratku u Srbiju vratila se glumi, ali ne u meri u kojoj je ranije bila aktivna.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime

Pratite nas

371FanovaLajkuj
251PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno