Na pijaci u meksičkom gradu San Luis Potosi možete pronaći razne zanimljive stvari, ali je možda najegzotičnija od svega tezga sa hranom poznata po prodaji mesa pacova.
Za mnoge od nas meso pacova je prilično visoko rangirano na listi stvari koje ne bismo ni u najgorem košmaru probali, ali u gradu San Luis Potosi, ono je dugo cenjeno zbog svog egzotičnog ukusa i navodnih lekovitih svojstava.
Međutim, poslednjih godina tezge na kojima se prodaje meso pacova i jela koja ga sadrže gotovo su nestali sa lokalnih pijaca.
Sve osim jedne, koja još uvek prodaje i sirove pacove i supu od glodara kuvanu sa asortimanom povrća i začina.
Cena “specijaliteta” manja od 6 dolara
Svaka činija čorbe za pacove sadrži celog poljskog pacova i prodaje se za 100 pezosa (5,80 dolara).
Poslednji prodavac mesa pacova na pijaci u grady San Luis Potosi je Hose Remedios Ernandez, poznat kao Kamilo.
On je nasledio egzotični posao od svoje majke, koja je nedavno preminula.
Kamilo podseća da je nekada na pijaci bilo na desetine prodavaca pacovskog mesa, ali su svi otišli u penziju ili umrli, a sada je on jedini.
Ali, kako priznaje, ne planira da odustane od porodičnog posla. Uostalom, tezga radi već 52 godine, a cilj mu je da je što duže održi u životu.
Prodaje i sirove pacove
Svi pacovi u Kamilovom loncu su uhvaćeni u seoskim sredinama oko San Luis Potosija i navodno imaju veoma visoku nutritivnu vrednost.
Meso pacova je navodno posebno korisno za osobe sa anemijom, dijabetesom ili rakom, jer pomaže u jačanju tela i povećanju apetita.
Ako se ikada nađate u blizini grada San Luis Potosi i zaželite meso pacova, trebalo bi da znate da Kamilo osim čorbe od pacova prodaje i sirove pacove (90 pezosa) za ljude koji žele da kuvaju glodare kod kuće .
On preporučuje da ih kuvate sa povrćem i začinima kako bi zaista upotpunili ukus mesa.