3.9 C
Novi Sad
09.12.2023.
NaslovnaMagazinLifestyleSve veći broj karcinoma grla zbog oralnog seksa: "To je rizičnije i...

Sve veći broj karcinoma grla zbog oralnog seksa: “To je rizičnije i od pušenja”

Karcinom grla sve je češće oboljenje u poslednje dve decenije u Velikoj Britaniji i SAD-u. Zbog sve većeg broja obolelih stručnjaci tu pojavu nazivaju pandemijom.

Čak 70 odsto obolelih od raka grla pripisuje se HPV virusu koji se prenosi polnim putem, a povezuje se s više oblika raka, kazao je Hišman Mehana s britanskog Univerziteta u Birmingemu.

Mehana ističe da je veći rizik obolevanja od raka grla kod osoba koje imaju više seksualnih partnera. Pogotovo kod onih koji češće praktikuju oralni seks.

Najveći je to rizik, čak i veći od pušenja, nezdrave ishrane ili alkohola.

Velik je porast raka koji se zove orofaringeus, najčešći tip raka grla. On se pojavljuje u krajnicima i zadnjem delu grla, prenosi Dnevnik.hr.

HPV uzrokuje infekcije u zadnjem delu grla ili blizu krajnika. Iako u većini slučajeva te infekcije prođu same od sebe, mogu uzrokovati i rak.

Oni sa šest ili više životnih partnera za oralni seks imaju 8,5 puta veći rizik da će razviti orofaringealni rak od onih koji ne praktikuju oralni seks – objavljeno je u The Conversationu.

Svake godine u SAD-u se dijagnostikuje više od 50.000 slučajeva raka usne duplje ili ždrela. To uzrokuje više od 10.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Međutim, broj slučajeva raste. Do 1,3 odsto godišnje kod žena i 2,8 odsto kod muškaraca, prema Američkom društvu za rak.

U Ujedinjenom Kraljevstvu svake je godine više od 12.000 obolelih od raka glave i raka grla, od čega ih umire 4.000, piše Daily Mail.

Više od 90 odsto karcinoma povezanih s HPV-om moglo bi se sprečiti vakcinom protiv HPV-a. Obuhvat vakcinacije i dalje je ispod optimalnog – zaključio je naučnik u Zdravstvenom centru Henry Ford u Detroitu.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime

Pratite nas

371FanovaLajkuj
257PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno