23.9 C
Novi Sad
09.10.2024.
NaslovnaMagazinLifestyleNeurolog otkrio 4 začina koja čine čuda za mozak i poboljšavaju koncentraciju

Neurolog otkrio 4 začina koja čine čuda za mozak i poboljšavaju koncentraciju

Zdravlje mozga je važan deo našeg opšteg blagostanja. Ako želimo da poradimo na svom kognitivnom zdravlju, možemo u svoju ishranu uključiti razne namirnice koje su odlične za naš mozak. Ponekad je jednostavno dodati različite začine.

Neurolog dr Brendon Kraford je nedavno podelio neke uvide o ovoj temi.

On je istakao prednosti pripreme jela sa nekoliko specifičnih začina koji mogu pozitivno uticati na zdravlje mozga, pa čak i poboljšati koncentraciju.

Ovo su neki od njih.

Kurkuma

Dr Kroford ističe moć kurkume, zahvaljujući aktivnom jedinjenju kurkuminu.

Poznat po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu, faktorima koji se često povezuju sa stanjima kao što je Alchajmerova bolest.

– Kurkumin takođe podiže nivoe moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv različitih degenerativnih procesa u mozgu – objašnjava dr Kroford za „SheFinds“.

Đumbir

Kada su u pitanju antiinflamatorni začini, ne možete pogrešiti sa đumbirom.

– Poznat po svojim moćnim antiinflamatornim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivne funkcije smanjenjem upale i oksidativnog stresa. Takođe pomaže u balansiranju neurotransmitera, što može poboljšati koncentraciju – ističe neurolog.

Cimet

Ako želimo nešto slatko, možemo posegnuti za cimetom. Prema rečima neurologa, cimet je više od samo ukusnog dodatka jelima – on je moćan izvor antioksidanata ključnih za zaštitu nervnih struktura od oksidativnog stresa.

– Cimet takođe može da reguliše nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivne funkcije i sprečavanje neurodegenerativnih bolesti – rekao je on.

Crni biber

Crni biber donosi značajne prednosti u oblasti zdravlja mozga, posebno u kombinaciji sa kurkumom, prenosi Index.hr.

– Piperin, aktivno jedinjenje u crnom biberu, može povećati apsorpciju kurkumina do 2.000 odsto. Ova kombinacija ne samo da poboljšava prednosti kurkumina za mozak, već i pomaže u poboljšanju varenja i apsorpcije hranljivih materija, indirektno podržavajući kognitivno zdravlje – zaključio je dr Kraford.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

416FanovaLajkuj
471PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno