15 C
Novi Sad
02.12.2023.
NaslovnaVestiSvetBaka zbog šverca kokaina 10 godina čeka izvršenje smrtne kazne u jednom...

Baka zbog šverca kokaina 10 godina čeka izvršenje smrtne kazne u jednom od najgorih zatvora na svetu

Britanka iz Jorkšira, Lindzi Sandiford već deset godina čeka datum svog pogubljenja u jednom od najgorih zatvora u Indoneziji – ironično poznatom kao Hotel K, piše Daily Mail.

Baka dvoje unučadi je u zatvoru Kerobokan od 2013. godine. Tamo je dospela nakon što je uhvaćena na letu iz Bangkoka na Bali s kovčegom punim kokaina vrednog oko 1.6 miliona funti.

Prethodno nije bila osuđivana i tvrdila je da ju je narko-banda sa sedištem u Velikoj Britaniji naterala da prokrijumčari kokain. Prema njenim rečima, pretili su smrću jednom od njena dva sina, prenosi Jutarnji.

Osuđena je na smrtnu kaznu iako je sarađivala s policijom u akciji hapšenja osoba na višem položaju u bandi.

Ken Mekdonald, advokat za ljudska prava i bivši direktor javnog tužilaštva Ujedinjenog Kraljevstva, iskazao je svoje negodovanje njenom kaznom i rekao da se s njom postupalo “prilično strogo”.

Navodni vođa narko-bande, Džulian Ponder, pušten je iz zatvora Kerobokan krajem 2017. godine. On se našao na slobodi nakon glasina da je plaćeno više od milion funti mita. Osim njega, na slobodi su našli njegova bivša partnerka Rejčel Dugal i kolege Pola Bilsa.

Sandiford će biti prebačena na Nusa Kambangan, poznat kao Ostrvo pogubljenja i streljana u ponoć s desetak drugih zatvorenika ako njena smrtna kazna bude potvrđena.

Zatvorenici imaju izbor hoće li sediti ili stajati kada im pucaju u srce. U slučaju da prežive, streljaju ih u glavu.

Krijumčari droge suočeni su sa strogim kaznama u toj zemlji. Oko 80 posto zatvorske populacije koja je počinila prekršaje vezane uz drogu, osuđeno je na smrtnu kaznu.

Uprkos tom ogromnom broju, zatvor je poslednji put izvršio smrtnu kaznu 2015. godine. Sandiford bi se mogla suočiti s pogubljenjem u bilo kojem trenutku, ako ne uloži konačnu žalbu. Vremena je sve manje.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime

Pratite nas

371FanovaLajkuj
251PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno