17.7 C
Novi Sad
01.10.2023.
NaslovnaVestiŠta donosi novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju? Policajci sada mogu da...

Šta donosi novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju? Policajci sada mogu da vam oduzmu vozilo

Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju od danas je na snazi.

ZBS sa sobom donosi nova pravila, a po kojima bahati i nesavesni vozači mogu ostati bez automobila, policajac može da vas snima, a ne treba da se iznenadite ukoliko za volanom kamiona vidite mladog vozača od 18 godina, piše Nova.

Novi Zakon donosi i novine koje se tiču električnih trotineta. Određena su i tačna pravila po kojima se oni mogu koristiti.

Oduzimanje automobila

Izmena koja će najviše pogoditi vozače, pogotovo one bahate, sklone prekršajima, jeste mogućnost da policija prvo privremeno, a onda posle pravosnažne presude i trajno, oduzme vozilo.

Na drumovima ima i previše siledžija u dobrim automobilima, koje nijedna novčana kazna neće sprečiti da nastave da divljaju.

Sada, ukoliko u roku od 2 godine budu uhvaćeni treći put da su počinili neki od 18 „smrtnih grehova vozača“, policija ima pravo da im prvo privremeno oduzme vozilo do pravosnažnosti presude, a ukoliko presuda bude osuđujuća, vozilo ostaje trajno u vlasništvu države.

Ovo su prekršaji zbog kojih vozači mogu da ostanu bez vozila:

 1. Vožnja pod dejstvom alkohola s više od 1,2 promila
 2. Odbijanje alko-testa ili droga-testa
 3. Prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja
 4. Prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju
 5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni “30”
 6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja
 7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača
 8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.)
 9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta
 10. Preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije
 11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije
 12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom
 13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena
 14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja
 15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu
 16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu
 17. Preticanje kolone pod pratnjom
 18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Profesionalni vozači

Zbog nedostatka vozača spuštena je starosna granica za dobijanje dozvole za kategorije C i D, odnosno kamione i autobuse.

To je iznuđeno odlaskom velikog broja vozača na rad u inostranstvo, ali i usklađivanjem propisa sa većinom zemalja Evropske unije.

Novim propisima za volan kamiona može da se sedne sa 18 godina, a za autobus sa 21 godinom. Ono što je ograničavajući faktor jeste visoka cena obuke i polaganja za te kategorije.

Zakon o bezbednosti u saobraćaju je prvi put prepoznao i ono što mnogi vozači automobila prepoznaju kako veliku napast – laka električna vozila.

Novim zakonom ograničena im je brzina, propisana starosna granica za vožnju od 14 godina, a predviđeno je i da vozači imaju zaštitnu opremu.

Većina stvari koje važe za bicikliste važiće i za vozače električnih trotineta. Tako je predviđeno da voze biciklističkim stazama tamo gde ih ima, a kolovozom tamo gde nema biciklističkih staza. Zabanjena je i vožnja više osoba.

Među propisima koji su sa biciklista preslikani na vozače trotineta je i da ne smeju da voze trotoarom i pešačkim zonama.

Kamere na uniformama

Vozači ne bi trebalo da se iznenade ukoliko im na ulici priđe saobraćajac sa kamerom.

Reč je o uređajima koji će biti pozicionirani na vidnom mestu, na grudima policijskog službenika i to prikačeni magnetom ili zakačeni na džep prepoznatljive plave uniforme.

Policijski službenici biće u obavezi da je koriste prilikom obavljanja svojih poslova i premene ovlašćenja.

U policiji navode da je svrha upotrebe ovog sistema dokumentovanje rada policajaca u vezi sa obavljanjem službenih aktivnosti, kontrola rada policajaca i utvrđivanje osnovanosti pritužbi građana. Zatim sprečavanje pojave zloupotrebe i korupcije i unapređenje analize i obuka, kao i unapređenje policijskih poslova.

Policajci koji na svojim uniformama budu nosili ove uređaje biće u obavezi da obaveste građanina da se postupanje prema njemu snima audio i vizuelno.

Planirano je da kamere budu upaljene sve vreme, a snimanje počinje tek kada policajac ili policajka dva puta kliknu na dugme koje se nalazi u sredini.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime

Pratite nas

244FanovaLajkuj
25PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno