-2.6 C
Novi Sad
24.11.2024.
NaslovnaMagazinMacutake pečurke jedne su od najskupljih na svetu, samo iskusni gljivari mogu...

Macutake pečurke jedne su od najskupljih na svetu, samo iskusni gljivari mogu da ih nađu

Japanske macutake pečurke su najskuplje pečurke na svetu. Postižući cenu od 500 dolara za oko 400 grama, oni su rivali tartufima i smatraju se jednim od najvrednijih sastojaka japanske kuhinje.

Macutake pečurke rastu na Korejskom poluostrvu, u Kini, pa čak i u Sjedinjenim Državama, ali samo one koje se beru u Japanu, posebno oko oblasti Kjota, važe za najposebnije, a samim tim rangiraju se i među najskupljim.

Dok uvezene macutake mogu koštati oko 50 dolara za 450 grama ili manje, japanske pečurke mogu koštati i do deset puta više.

Da bi pomogao japanskim kupcima da razlikuju uvezene i domaće macutake, Japan ima zakon koji zahteva da se uvezene pečurke operu od prljavštine pre komercijalizacije, dok domaća sorta ima grub, prljav izgled.

Beru se jednom godišnje

Japanske macutake su cenjene zbog svoje jake arome, mesnate teksture i zemljanog ukusa.

Na cenu japanskih macutake pečuraka utiču različiti faktori.

Prvo, tu je oskudica. Tokom poslednjih 70 godina, godišnja berba je opala za neverovatnih 95 procenata, što ih čini retkim delikatesom.

Kombinujte to sa činjenicom da se pečurke beru samo jednom godišnje, u septembru ili oktobru, i pretnjom od invazivnog crva koji uništava stanište pečuraka, i počećete da shvatate sulude cene koje ljudi plaćaju za ove pečurke.

Manje od 1.000 tona macutakea nađe se svake godine.

One rastu na drveću crvenog bora i moraju ručno da ih beru ljudi koji znaju kako da ih pronađu.

Zbog svoje braonkaste boje, macutake pečurke imaju tendenciju da se veoma dobro stapaju u jesenjem lišću. Tako da ako ne znate tačno gde da ih tražite, možete proći pored njih i uopšte ih ne primetiti.

Osetljive na vremenske uslove

Veštački uzgoj macutakea do sada se pokazao neodrživim, jer imaju istinski simbiotski odnos sa crvenim borovima.

Takođe su izuzetno osetljive na vremenske promene.

Previše vrućine i insekata utiču na žetvu, i macutake jednostavno neće rasti na velikoj toploti.

Japanski macutake se poslužuju u finim restoranima širom Japana, u supama, sa pirinčem, ili jednostavno pečene na roštilju na drvenom uglju i servirane sa solju.

Da li su macutake vredne njihove zadivljujuće cene?

Na to je teško odgovoriti, jer je ukus subjektivan, i ako su ljudi spremni da plate mnogo da bi uživali u ukusu ove sve ređe poslastice, ko smo mi da se raspravljamo?

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

420FanovaLajkuj
469PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno