20.6 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaVestiSvetU centru Napulja temperature do 60 stepeni, lekari zabrinuti za zdravlje građana

U centru Napulja temperature do 60 stepeni, lekari zabrinuti za zdravlje građana

Toplotni talasi u Napulju postali su sve češći, zabrinjavaju jer temperature dostižu nivoe bez presedana. U uskim uličicama u centru grada temperature bi uskoro mogle da budu i preko 60 stepeni Celzijusovih. To nije izazov samo za zdravlje ljudi već i za kulturnu baštinu.

Temperature su toliko visoke u Napulju jer se stvara efekat toplotnog ostrva, površine i zgrade apsorbuju i zadržavaju toplotu i na taj način doprinose podizanju temperatura.

Budući da je Napulj grad pun malih uskih ulica i antičkih građevina, ovaj fenomen se oseća više nego u drugim gradovima.

U ulicama nema vegetacije pa ne postoji način da se grad rashladi na prirodan način. Zagađenje stvara „poklopac“ koji zadržava toplotu.

Zdravstvene ustanove Napulja svakodnevno obaveštavaju građane da izbegavaju vrućinu, naročito starije čije se stanje zbog vrućine može pogoršati, prenosi RTS.

Lekari savetuju građanima da ne izlaze napolje kada je najtoplije, da stalno piju vodu, da se lako oblače i uključuju ventilatore i klima-uređaje.

Vreli talasi utiču i na istorijsku baštinu grada jer antičke fasade, spomenici i crkve mogu da se oštete i pretrpe štetu zbog termičkog širenja materijala.

Istovremeno gradski ekosistem posebno pati na ovakvim temperaturama zbog nedostatka vode i prevelikih vrućina.

Zbog nastalih uslova gradske vlasti razmišljaju o uvećanju zelenih zona, barova i bašti jer drveće, sem što pruža hlad u senci svojih krošnji, doprinosi i prirodnom rashlađivanju vazduha evapotranspiracijom.

Takođe je potrebno koristiti reflektujuće materijale za ulične površine i gradske krovove koji mogu da smanje apsorpciju toplote.

Ovi materijali su poznati kao hladni krovovi i hladni trotoari i pomažu rashlađivanju urbanog okruženja.

Urbano planiranje

Ono o čemu je potrebno razmišljati na duže staze jeste urbano planiranje s obzirom na klimatske promene, a to znači stvaranje zelenih koridora koji omogućavaju protok svežeg vazduha i smanjenje gustine naseljenosti u najugroženijim oblastima.

Tu je i podsticanje upotrebe održivih prevoznih sredstava, kao što su bicikli i električni javni prevoz, što bi svakao pomoglo ne samo smanjenju zagađenja već i pregrejavanju gradova. Vozila koja manje zagađuju znače i manje emitovanje toplote i manje smoga.

Toplotni talasi u Napulju predstavljaju veliki izazov za ovaj grad koji ima bogato kulturno nasleđe i vrlo gustu naseljenost.

Potrebno je da vlasti, organizacije i građani sarađuju na rešavanju ovog problema, jer samo kroz kolektivno zalaganje i usvajanje novih inovativnih strategija može biti moguće garantovati održivu i bezbednu budućnost za sve.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno