Testenina je zaslužna za osmehe na našem licu! Ok, nismo vam rekli ništa novo, ali za ovu tvrdnju sada postoje i naučni dokazi.
Niko ne može zanemariti uticaj koji hrana ima na naše raspoloženje. Izraz “kada si gladan nisi svoj” dobro nam je poznat i verovatno smo svi u nekom trenutku iskusili taj osećaj.
Kada razmišljamo o poboljšanju raspoloženja, često se okrećemo čokoladici ili nekom konkretnijem omiljenom obroku koji često deluje kao jedan od najefikasnijih lekova, piše Putni kofer.
Čak i naučna istraživanja potvrđuju da postoji veza između određenih namirnica i poboljšanja emocionalnog stanja, a testenina se izdvaja kao namirnica koja može povećati osećaj sreće.
Uživanje u testenini slično iskustvu slušanja omiljene muzike ili gledanja omiljenog kluba
Istraživanje koje je sprovela „Laboratorija za ponašanje i mozak” na Italijanskom univerzitetu za jezike i komunikacije IULM otkrilo je intrigantan uvid u emocionalne i neurofiziološke reakcije ljudi tokom konzumiranja testenina.
Da bi ispitali emocionalne reakcije, istraživači su primenili metode slične onima koje se koriste u detektorima laži.
Pratili su moždanu aktivnost 40 ispitanika starosti od 25 do 55 godina, a rezultati su bili zaista iznenađujući!
Naime, istraživanje je otkrilo da konzumacija testenina snažno stimuliše emocionalno-kognitivno stanje.
Može se uporediti sa osećajem koji doživljavamo dok slušamo omiljenu pesmu ili pratimo nastupe omiljenog sportskog kluba.
Ljudi testeninu povezuju sa druženjima, a već prvi zalogaj pruža ogromnu sreću
Vinćenco Ruso, profesor na italijanskom univerzitetu i šef katedre „Behavioral & Brain Lab”, predstavljajući rezultate istraživanja, istakao je neraskidivu vezu između testenina i ljudske sreće.
– Već prvi zalogaj podstiče pozitivne emocije i budi lepa sećanja – rekao je profesor.
Analizirajući navike potrošnje, istraživači su otkrili da pojedinci povezuju testeninu sa provođenjem vremena sa porodicom i prijateljima.
U sprovedenoj studiji, 40% učesnika je iznelo mišljenje da je testenina hrana koja pričinjava zadovoljstvo, dok je čak 76% potvrdilo da njena konzumacija pozitivno utiče na nivo sreće.
Pored toga, druga naučna istraživanja podržavaju ovu teoriju.
Naime, ranije je dokazano da složeni ugljeni hidrati stimulišu lučenje endorfina, koji podržavaju apsorpciju triptofana i vitamina B prisutnih u testenini.
Triptofan igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja, dok vitamini B opuštaju mišiće i stimulišu proizvodnju serotonina.
Prosečni Italijan godišnje pojede 28 kilograma testenine
Italija proizvodi neverovatnih 1.700.000 do 3.300.000 tona i sa tim brojem prednjači u svetu kada je u pitanju proizvodnja testenina.
Najpoznatiji oblik su bez sumnje duguljasti rezanci zbog kojih se toliko filmskih parova prvi put poljubi na našim malim ekranima.
Naravno, govorimo o svetski poznatim špagetima.
Od hrane za siromašne do vrhunske gastronomske poslastice, špageti su postali omiljena pasta u svakoj porodici.
Ako i vi volite ovakvu vrstu hrane, pogledajte kako da višak testenine iskoriste za ručak.