Jela za Badnji dan i Badnje veče ukrasiće vašu trpezu i porodično okupljanje učiniti još lepšim.
Božić je najradosniji hrišćanski praznik, a dan koji mu prethodi takođe je važan i u našem narodu. Badnji dan i Badnje veče se u Srbiji proslavljaju u krugu porodice, a kada je reč o trpezi – ona je posna.
Badnji dan je i poslednji posni dan u Božićnom postu, pa bi trebalo posebno obratiti pažnju na to koju vrstu hrane stavljamo na sto.
Običaj je da se na trpezi nađe pretežno suvo voće poput kajsija, smokvi, grožđa ali i urmi, a neretko svoje mesto nađu i orašasti plodovi.
Ipak, trebalo bi i spremiti nešto konkretno, a ne samo nešto što s nogu može da se prezalogaji.
Već smo vam pisali o vojvođanskom specijalitetu slatka česnica, a u nastavku vam donosimo tri jela koja bi trebalo da se nađu i na vašem stolu
Pita bundevara
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
za fil:
- 600 g rendane bundev
- 4 kašike šećera
- 150 g sekanih oraha
- 3 kašike ulja
- 1 kesica vanilin šećera
za preliv:
- 150 g šećera
- 200 ml vode
- sok od pola limuna
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
U tiganj sipajte ulje, pa kada se zagreje, ubacite izrendanu bundevaru koju ćete kratko prodinstati. Kada promeni boju, dodajte šećer, promešajte i ostavite na ringli na srednjoj temperaturi. Posle šećera dodajte orahe i ponovo promešajte pa sklonite sa ringle.
Promešajte i van šporeta, pa ubacite vanilin šećer i ostavite da se skroz ohladi.
U jednoj šolji pomešajte po pola ulje i vodu, pa uzmite jedan list kore i poprskajte tom mešavinom i par kapi soka od limuna. Stavite još jedan list preko nje i ponovite postupak. Stavite i treću koru i onda filujte, pa urolajte. Ponovite sve i sa ostatkom kora i filom. Trebalo bi da dobijete oko četiri ili pet rolata.
Poređajte u odgovarajući pleh koji ste podmazali i poprskajte sa mešavinom vode i ulja. Pecite ih oko pola sata na 180 stepeni.
Ne bi bilo loše da pre pečenja rolate isečete na parčiće željene veličine.
Kada se ispeče, izvadite iz rerne i ostavite da se dobro ohladi i pre nego što poslužite pospite prah šećerom, piše Telegraf.
Punjene suve paprike
Sastojci:
- 10 suvih paprika
- 1 šargarepa
- 2 suva paradajza
- 250 g pirinča
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 kašika aleve paprike
Priprema:
Crni luk i šargarepu sitno iseckajte i dinstajte na malo ulja. Dodajte pirinač koji ste potopili veče pre u činiji s vodom i dobro sve promešajte. Kada pirinač postane providan, dodajte začine i sitno seckani suvi paradajz.
Kada se sve sjedini, dodajte vodu i ostavite da se krčka na nižoj temperaturi.
Dok se nadev krčka, u vreloj vodi poparite suve paprike oko 15 minuta da bi omekšale.
Kada se to dogodi, punite ih ohlađenom smesom sa ringle i poređajte ih u podmazan pleh.
Prelijte ih sa pola šolje vode i pecite oko 35 minuta na 180 stepeni.
Štapići sa maslinama i ruzmarinom
Sastojci:
- 500 g pšeničnog brašna
- 300 ml tople vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 3 kašike ulja
- 6-7 maslina bez koštica
- 1 kašika ruzmarina
- malo soli
- malo origana
Priprema:
U većoj činiji pomešajte toplu vodu, suvi kvasac i šećer, promešajte i ostavite sa strane da se kvasac aktivira.
U drugoj činiji pomešajte suve sastojke: brašno i so, pa toj smesi dodajte aktivirani kvasac i dodajte ulje. Rukama zamesite testo sve dok ne postane ujednačeno.
Masline prepolovite, a ruzmarin sitnije iseckajte pa ubacite u zamešeno testo. Činiju prekrijte krpom i ostavite oko sat vremena da testo nadođe.
Posle tog vremena izvadite testo na radnu površinu i podelite ga na dva dela i svaki deo razvaljajte oklagijom u pravougaonik.
Nožem isecite testo na tračice željene debljine dužine onolike koliko vam je dug pleh u kome ćete peći štapiće.
Svaku tračicu uvrnite i stavite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Ostavite ih u plehu oko 15 minuta da još nadođu.
Bitno je da ostavite malo prostora između štapića jer će narasti.
Pecite ih oko 15 minuta na 200 stepeni.