Bešamel sos jedan je od najčuvenijih sosova koji se veoma često koristi uz dodatak jelima. Upotrebljava se kao ukusan preliv, a mi vam donosimo recept, ali i istorijat ovog ukusnog sosa.
Poznati specijaliteti uz koji se često služi su lazanje, valjušci na pariski nacin, zapečeni praziluk.
Istorijat bešamel sosa
Zanimljivo je da se zna ko je prvi put napravio i gde bešamel sos.
Vreme vladavine francuskog kralja Luja XIV bilo je zlatno doba kulinarstva, jer je kralj bio pravi gurman.
Odmah posle osnivanja Francuske akademije nauka, jedna grupa književnika, sladokusaca, osnovala je Gurmansku akademiju u koju je glavnu reč vodio Volter.
Članovi akademije cesto su se sastajali i prikazivali svoja gastronomska dostignuća, a tim sastancima često je prisustvovao i kralj.
U to vreme nastali su mnogi specijaliteti koji i danas predstavljaju prave bisere kulinarskog umeća.
Na jednom skupu u Gurmanskoj akademiji, markiz Bešamel, dvorski ministar sa ponosom je izneo svoju najnoviju gurmansku kreaciju – beli sos od maslaca i mleka.
Članovi su bii odusevljeni, a posebnu pohvalu izrekao je kralj:
– Sos Bešamel, jer samo tako može da se zove, predstavlja pravo zadovoljstvo za nepca sladokusca. Ja ću od svog kuvara zahtevati da ga ubuduće redovno pravi na mojoj trpezi.
Bešamel sos recept
- 50 g putera ili margarina
- 50 g brašna
- 500 ml mleka
Puter propržiti sa brašnom. Zatim dodati mleko.
Kuvati uz mešanje dok se ne zgusne oko 10 minuta.
Ako izgleda gusto dodati malo vode ili mleka.
Dodaci za bešamel sos
Bešamel sos možete poslužiti i uz razne dodatke.
- Šampinjone kratko prodinstati sitno iseckane. Pomešati sa bešamelom. Najbollje služiti uz pečenje.
- Bešamel pomešati sa časom pavlake i 200g parmezana. Najboje služiti sa ribom.
- Bešamel pomešati sa dve kašike koncentrata paradajza i malo pavlake. Služiti uz bareni krompir i kuvana jaja.
- Bešamel pomešati sa dva jajeta tvrdo kuvana i sitno ih iseckati, dodati i kašiku limunovog soka. Služiti sa ribom.
- Pavlaku i kašiku origana pomešati sa ribom. Služiti sa ribom.
- Čašu pavlake, kašiku origana i proprženu slaninu pomešati sa bešamelom. Služiti uz testenine.
Tradiconalni recept za bešamel sos
Po pravilnom receptu sos bešamel se priprema na sledeći način.
Na tihoj vatri rastopiti 50 grama maslaca, dodati 50 grama ostrog brašna i uz mešanje drvenom varjačom, propžiti minut, dva vodeći računa da brašno ne požuti.
Zatim postepeno uz mešanje, uliti šest decilitara vrućeg mleka pazeći da se ne naprave grudvice.
Po ukusu posoliti, pobiberiti, i začiniti struganim morskim oraščićem, pa kuvati još 20 minuta uz mešanje.
Kada se sos zgusne, dodati kašikicu soka od limuna, poklopiti ga i do upotrebe čuvati na toplom mestu.
Pred služenje umešati u sos jednu malu kašiku rastopljenog maslaca.