24.5 C
Novi Sad
27.06.2024.
NaslovnaKulturaUmetnostRešena misterija Mona Lize: Gde je naslikana najpoznatija slika na svetu?

Rešena misterija Mona Lize: Gde je naslikana najpoznatija slika na svetu?

Misterija mesta gde je Mona Liza naslikana je rešena, tvrdi geolog An Picoruso navodeći da je ušla u trag pejzažu naslikanom u pozadini najpoznatije slike na svetu.

Pejzaž iza Mona Lize Leonarda da Vinčija izazivao je beskrajnu debatu, pri čemu su neki istoričari umetnosti sugerisali da je pogled bio izmišljen i idealizovan, dok su drugi tvrdili da postoje različite veze sa određenim italijanskim lokacijama, preneo je Gardijan.

Geolog i istoričarka umetnosti renesanse Picoruso veruje da je konačno rešila misteriju na jednoj od najpoznatijih slika na svetu.

Leko na obali jezera Komo

Picoruso je kombinovala svoja dva polja stručnosti i sugerisala da je Leonardo naslikao nekoliko prepoznatljivih obeležja Leka, na obali jezera Komo u regionu Lombardija u severnoj Italiji.

Ona je uporedila Leonardov most, planinski lanac i jezero na slici Mona Lize sa mostom Acone Viskonti iz 14. veka u Leku, jugozapadnim Alpima koji gledaju na ovu oblast i jezerom Garlate, za koje se zna da je Leonardo posetio pre 500 godina.

Sličnosti su nesporne, rekla je ona.

– Tako sam uzbuđena zbog ovoga.Zaista osećam da je to pogodak – istakla je Picoruso.

Prethodne teorije uključivale su tvrdnju iz 2011. da most i put na slici pripadaju Bobiju, malom gradu u severnoj Italiji i pretpostavku iz 2023. da je Leonardo naslikao most u provinciji Areco.

Ali fokusiranje na most, rekla je Picoruso, nije bilo dovoljno.

– Lučni mostovi su bili prisutni širom Italije i Evrope i mnogi su izgledali veoma slično. Nemoguće je identifikovati tačnu lokaciju samo na osnovu mosta. Svi govore o mostu, a niko o geologiji – navela je ona.

– Geolozi ne gledaju slike, a istoričari umetnosti ne gledaju geologiju”, dodala je ona. Prema njenim rečima, istoričari umetnosti navode da je Leonardo uvek koristio svoju maštu, “ali ovu sliku možete dati bilo kom geologu na svetu i oni će reći ono što ja govorim da je reč o Leku” “Čak i ljudi koji nisu geolozi mogu da vide sličnost – istakla je Picoruso.

Ona je napomenula je da su stene u Leku krečnjačke i da je Leonardo svoje stene prikazao u sivo-beloj boji, “što je savršeno, jer je to vrsta stene koja tamo postoji”.

Ona je dodala da, za razliku od Leka, ni Bobio ni Areco nemaju jezero.

– Dakle, imamo zaista savršene dokaze za Leko – naglasila je ona.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
476PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno