Česnica je nezaobilazni deo tradicije za pravoslavni Božić koji se obeležava7. januara. Tada se porodica okuplja oko bogate trpeze i provodi dan u ljubavi i zahvalnosti.
U zavisnosti od toga u kom kraju Srbije se priprema, česnica se pravi ili na Badnji dan ili u rano ujutru na Božić.
Na jugu tradicija nalaže da se česnica lomi 6. januara, tokom večere, dok ukoliko krenemo na zapad zemlje, porodica to obavlja tokom kasnog doručka ili ranog ručka baš na Božić.
Recept za česnicu takođe se razlikuje od kraja do kraja.
U južnoj Srbiji za česnicu je potrebno sledeće: 600 g brašna, 1/2 praška za pecivo, 1/4 kašičice sode bikarbone, 2 do 3 kašike ulja i so, po ukusu.
Božićna česnica se priprema bez kvasca, a prvo je potrebno pomešati suve sastojke, a zatim dodati so, ulje i vodu, dok se ne dobije ujednačena smesa.
Važno je da budete umešni sa testom i strpljivi, da biste nakon toga tepsiju sa česnicom u kojoj se nalazi novčić stavili na pečenje. Potrebno je pola sata da porumeni, kada je spremna da se iznese na trpezu.
Zanimljivo je da se u Vojvodini pravi slatka česnica, i članovi porodice je probaju tek nakon božićnog ručka.
Glavni sastojci su kore i orasi, i izgledom podseća na baklavu, samo čvršće teksture. Sa druge strane, u Novom Pazaru česnica se priprema od brašna i vode, uz propratne običaje.
Opšte je poznato da se u česnicu ubacuje novčić, koji simbolizuje blagostanje.
Veruje se da onaj u čijem parčetu se zalomi, ima velike šanse za uspešan ostatak godine i povoljne finansije, prenosi Danas.rs.
Ali, tu nije kraj priče, jer se, na primer, na jugu naše zemlje, uz novčič traga i za belim lukom, kao simbolom zdravlja, odnosno, zrnom kukuruza, za uspeh na poslu.
U zapadnoj Srbiji neretko se u česnicu ubacuju dva novčića, tako da onaj po manjoj vrednosti donosi novac, a drugi sreću.
Za novopazarski kraj, uz paricu karakteristično je i suvo grožđe.
U nastavaku vam donosimo još nekoliko recepata za česnicu:
Slana česnica pogača
Slana česnica veoma liči na slavski kolač i po obliku i po ukrasima. Ovaj recept je krajnje jednostavan i pogodan i ako prvi put pravite česnicu.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 1 paketić kvasca
- 1/2 l mleka
- 1 kg brašna
- so
Priprema:
U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.
Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.
Oblikujte česnicu ,ukrasite je i stavite u podmazan pleh. Premažite umućenim jajetom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne potamni, piše Lepota i zdravlje.
Božićna česnica bez kvasca
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mlake vode
- so
Priprema:
Umesite brašno s vodom i solju dok se ne ujednači.
Uabcite novčić i zrnevlje, po običajima, pa još malo mesite da se dobro sakrije.
Oblikujte pogaču i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
Česnica po receptu naših baka
Sastojci:
- 600 gr brašna
- 1 mala kocka svežeg kvasca
- 300 ml mleka
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1 dl ulja
- so
Priprema:
U malo mlakog mleka rastopite kvasac. Sipajte ga u duboku posudu u kojoj ćete mesiti hleb.
Dodajte jedno umućeno jaje, a onda i ulje. Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.
Nakon što testo dobro izmesite, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite.
Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.
Oblikujte je kao pogaču i ubacite u testo na razna mesta novčić, parčence direka od kuće, grančicu badnjaka, pasulj, žito… Ušuškajte testom ubačene dodatke tako da ih dobro sakrijete.
Premažite česnicu umućenim žumancetom sa malo mleka i ostavite još desetak minuta na toplom da malo naraste.
Česnicu stavite u podmazan pleh, pa je ukrasite po želji, piše Krstarica.
Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju.
Možete je išarati ubodima male grančice ili možete napraviti dekoraciju tako što ćete zamesiti tvrđe, presno testo od brašna i vode, razviti ga na tanko oklagijom i od njega praviti ukrase po želji koje ćete nalepiti pomoću vode i malo šećera na božićni hleb.
Po želji, od presnog otesta napravite i pletenicu, pa je stavite oko česnice.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.
Saveti ako prvi put pravite božićnu česnicu:
Kada prvi put pravite česnicu, naročito ako nemate veliko iskustvo u kuhinji, to može delovati kao zahtevan poduhvat. Evo na šta da obratite pažnju:
Umereno mešenje testa: Nežno mesite testo kako biste izbegli stvrdnjavanje glutena, što može uticati na teksturu česnice.
Dizanje testa: Ostavite dovoljno vremena za dizanje testa kako bi česnica postala meka i pahuljasta. To može potrajati nekoliko sati, pa budite strpljivi.
Dodajte tradicionalne sastojke: Dodajte simbolične sastojke poput kvasca (za uspeh), soli (za život), meda (za slatkoću života) i maslaca (za bogatstvo).
Oblikovanje česnice: Oblikujte testo u okrugli oblik i dodajte tradicionalne ukrase poput pletenice, krstova i slova „XC“ (što označava „Hristos se rodi“ na grčkom).
Pecite na pravilnoj temperaturi: Pecite česnicu na srednje niskoj temperaturi kako biste osigurali ravnomerno pečenje, a da spoljašnjost ne postane previše tvrda.
Provera pečenosti: Proverite da li je česnica pečena tako što ćete zabosti čačkalicu ili nož u sredinu. Ako je čačkalica suva kada je izvadite, testo je pečeno.
Kako se ukrašava božićna česnica?
Česnica se ukrašava simobolima sreće, plodnosti, hrišćanstva. Na nju možete staviti pletenice, ptičice, klasje, krst ili slova. Da bismo vam olakšali pravljenje ukrasa, evo video uputstva: