Komplet lepinja je najbolji doručak na svetu za 2023. godinu po izboru poznatog gastronomskog sajta Taste Atlas.
Ova slana srpska poslastica sastoji se od tradicionalnog somuna (lepinje) koji se preseče na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom.
Kombinacija je kratko pečena i treba je zaliti mešavinom vruće masti koja iscuri pri pečenju mesa – lokalno poznatog kao pretop.
Iako je hranljivo i visoko kalorično, u jelu se obično uživa za doručak i najbolje se kombinuje sa čašom jogurta ili kiselog mleka.
Za najautentičnije iskustvo preporučuje se da ga jedete rukama.
Komplet lepinja recept
Sastojci
Testo
- 500gr brašna
- 250ml mlake vode
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice šećera
- 1 kvasac
Fil
- 200gr kajmaka
- 4 jaja
- pretop
Priprema
Za testo zamesiti brašno i so.U mlaku vodu pomešati kvasac i šećer i pustiti da nadođe.U brašno dodati ulje i nadošli kvasac.
Ostaviti na toplom da nadođe.Podeliti testo na 4 dela i od svakog napraviti lepinje.Peći na podmazanom plehu na 250 pa smanjiti na 200 oko 20 minuta.
Pečene ostaviti malo prekrivene krpom da omekšaju.
Svaku lepinju preseci na pola.Donji deo namazati kajmakom i umućenim jajetom (na svaku lepinju po jedno jaje).
Zapeći u rerni (dok se jaje ne zapeče). Izvaditi iz rerne, staviti pretop pa poklopiti gornjim delom lepinje, piše Coolinarika.
Napomena: Pretop je moča koja ostaje posle pečenja prasića i jagnjića i igra jako veliku ulogu, bez nje to nikako ne može biti „komplet“ lepinja.
Izvor: Nova