4.7 C
Novi Sad
03.12.2024.
NaslovnaMagazinReceptiTOP 11 mađarskih jela od mesa - prste da poližete! (RECEPT)

TOP 11 mađarskih jela od mesa – prste da poližete! (RECEPT)

Mađarska kuhinja važi za jednu od najboljih. Puno mesa, pikantan ukus i dosta povrća idealna su kombinacija za sjajan gastronomski užitak.

Mađarski gulaš je nešto po čemu su naše severne komšije najpoznatije, ali ima još odličnih specijaliteta zbog kojih nam je mađarska kuhinja među omiljenima.

Pogledajte recepte koje smo odabrali za vas. U fokusu su više vrsta gulaša, kao i jedan odličan perklet.

Sigurni smo da ćete pronaći nešto što vam se sviđa.

Čango gulaš

cango-gulas

Potrebno:

  • 750 g govedine od plećke
  • 2 glavice luka
  • 1 režanj belog luka
  • 300 g naribanog kiselog kupusa
  • 100 g riže
  • 1 dl kisele pavlake
  • aleva paprika (slatka)
  • mast
  • kim
  • so

Priprema

Meso operite i narežite na kockice.

Na masti propržite luk narezan na kolutove. Pospite alevom paprikom, dodajte meso, sitno naseckani i zgnječen beli luk i kim. Posolite, pa uz dolivanje vode dinstajte da meso upola omeksa.

Potom dodajte kiseli kupus i nastavite sa dinstanjem.

Kad gulaš bude skoro gotov, dodajte opranu rižu i dinstajte dok se riža ne skuva.

Gulaš ulijte u posudu i prelite kiselom pavlakom.

Pusta gulaš

pusta-gulas

Potrebno:

  • 700 g govedine od plećke
  • 100 g suve slanine
  • 2 glavice luka
  • 1 režanj belog luka
  • 2 zelene paprike babure
  • 2 paradajza
  • 1 suvi feferon
  • ljuta aleva paprika
  • mast
  • so

Priprema

Meso narežite na male komade.

Slaninu narežite na kockice pa je propržite na masti. Dodajte naseckani luk i beli luk. Zatim narezano meso, ocišćenu papriku narezanu na rezance i oguljen paradajz narezan na kriške.

Potom sve zajedno dinstajte uz dolivanje vode da meso i povrće potpuno omekšaju.

U gotov gulas dodajte dobro opran suvi feferon. Služiti uz kuvani slani krompir.

Koložvarski gulaš

madjarska-kuhinja

Potrebno:

  • 700 g govedine (bez kosti)
  • 500 g krompira
  • 2 glavice luka
  • 2 režnja belog luka
  • 250 g svežeg kupusa
  • 2 zelene paprike babure
  • 3 paradajza,
  • poluljuta aleva paprika,
  • mast
  • majoran
  • kim
  • so

Priprema

Meso narežite na kockice. Na masti propržite naseckani beli i crni luk. Pospite
alevom paprikom i dodajte meso.

Posolite, dodajte kim i majoran, pa uz dolivanje vode dinstajte da meso upola omekša.

Tada dodajte očišćene i krupnije narezane paprike, oguljen i na kriške narezan paradajz, krompir narezan na kocke i kupus narezan na rezance.

Zalijte sve vodom da sve bude pokriveno i kuvajte dok se povrće i meso potpuno ne skuvaju.

Sekelji gulaš

sekelji-gulas

Potrebno:

  • 400 g svinjetine od plećke
  • 400 g teletine od buta ili plećke
  • 750 g naribanog kiselog kupusa
  • 4 glavice luka
  • 4 dl kisele pavlake
  • slatka aleva paprika
  • mast
  • biber
  • so

Pripema

Meso operite i narežite na veće kocke. Na masti, najbolje u zemljanoj
posudi, propržite nasečeni luk. Dodajte narezano meso, posolite i pospite alevom
paprikom, pa uz dolivanje vode dinstajte pola sata.

Tada mesu dodajte naribani kupus, pobiberite i zalijte toplom vodom da sve bude pokriveno.

Na laganoj vatri kuvajte oko 2-2,5 sata.

Za vreme kuvanja po potrebi dolivajte tople vode.Na kraju kuvani gulaš uspite u posudu, prelijte ga polovinom kisele pavlake, a ostatak kisele pavlake posluzite u posebnoj posudi.

Marha gulaš

marha-gulas

Potrebno:

  • 400 g govedine od plećke
  • 150 g goveđih bubrega
  • 150 g goveđe jetre
  • 100 g goveđeg srca
  • 3 glavice luka
  • 3 režnja belog luka
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 4 krompira
  • slatka aleva paprika
  • mast
  • majoran
  • kim
  • so

Priprema

Meso i iznutrice operite i narežite na kocke.

Na masti propržite naseckani beli i crni luk. Dodajte narezano meso i iznutrice, majoran i kim. Posolite, pospite alevom paprikom pa uz dolivanje vode dinstajte da sve napola omekša.

Potom dodajte paradajz pire i krompir narezan na kockice. Zalijte toplom vodom da sve bude pokriveno.

Dalje nastavite kuvati dok meso, iznutrice i krompir ne budu potpuno
kuvani.

Andraši gulaš

madjarska-kuhinja

Potrebno:

  • 800 g govedine od plećke
  • 3 glavice luka
  • 1režanj belog luka,
  • 1 kašika paradajz pirea,
  • 1 dl crnog vina,
  • 1 lovorov list
  • slatka aleva paprika
  • mast
  • kim
  • so.

Potrebno za haluške (krpice):

  • 300 g brasna,
  • 1 jaje
  • 100 g suve slanine
  • mast

Priprema

Meso narežite na sitne kockice a zatim ga propržite na masti.

Nakon kratkog prženja dodajte nasečeni crni i beli luk, posolite i uz dolivanje vode,nastavite polako dinstati.

Potkraj dinstanja dodajte paradajz pire, vino, kim, pospite alevom
paprikom i nastavite s dinstanjem da meso potpuno omekša.

Poslužite s haluškama.

Bograč gulaš

madjarska-kuhinja

Potrebno:

  • po 300 g govedine, svinjetine i teletine od plećke
  • 100 g vrganja
  • 3 glavice luka
  • 1 režanj belog luka
  • 1 kašika ljutog ajvara od paprike
  • 1 ljut sveži feferon
  • 300 g krompira
  • 3 kašike paradajz soka
  • 1 dl crnog vina
  • mast
  • biber
  • so

Priprema

Meso narežite na kocke. Na masti propržite naseckani beli crni luk, dodajte
narezano meso, očišćene, narezane i oprane vrganje.

Posolite, pa uz dolivanje vode dinstajte da meso upola omekša.

Potom dodajte krompir narezan na kockice i vino. Pospite alevom paprikom i pobiberite, pa nastavite kuvanje da se meso i krompir potpuno skuvaju.

U kuvani gulaš dodajte paradajz sok, ajvar i naseckani feferon.

Pustite da gulaš lagano prokuva.

Sentandrejski gulaš

sentandrejski-gulas

Potrebno (za 4 osobe):

  • 750 g govedine bez kosti
  • 2 glavice luka
  • 2 režnja belog luka
  • 300 g krompira
  • 2 paradajza
  • 1 dl crvenog vina
  • slatka aleva paprika
  • mast
  • so

Meso narežite na kockice. Na masti propržite naseckani crni i beli luk. Dodajte narezano meso, pospite alevom paprikom pa zajedno malo propržite.

Potom posolite, zalijte vodom da sve bude pokriveno. Dodajte vino i dinstajte da meso
upola omekša.

Tada dodajte krompir narezan na kockice i oguljeni paradajz narezan na kriške. Dodajte još malo tople vode i kuvajte da se meso i krompir potpuno skuvaju.

Kuvani gulaš treba da je malo čorbast, jer se jede kašikom.

Gulaš od šampinjona i kobasica

gulas-od-sampinjona-i-kobasica

Potrebno:

  • 150 g šampinjona
  • 2 para suvih kobasica
  • 2 glavice luka
  • 1 zelena paprika babura
  • 2 paradajza
  • 3 kašike belog vina
  • poluljuta aleva paprika
  • mast
  • biber
  • so

Priprema

Šampinjone pažljivo očistite, operite i narežite na tanke listicć.

Na masti propržite naseckani luk. Dodajte očišćenu papriku narezanu na kockice, oguljen
paradajz narezan na kriške i narezane šampinjone.

Posolite, pobiberite,pospite alevom paprikom te dinstajte oko 10 minuta.

Tada dodajte na kolutove narezane kobasice, zalijte vodom i vinom da sve bude pokriveno, pa zajedno dinstajte da tekućina upola ispari.

Gulaš poslužite uz kuvani slani krompir.

Segedinski pileći gulaš

segedinski-pileci-gulas

Potrebno:

  • 1 pile od oko 1 kg
  • 3 glavice luka
  • 3 paradajza,
  • 2 šargareše
  • 250 g krompira
  • mirođija
  • slatka aleva paprika
  • mast
  • kim
  • so

Priprema

Pile očistite, operite i narežite na komade.

Na masti propržite naseckani luk i šargarepu narezanu na kolutove, pospite alevom paprikom i smrvljenim kimom, pa dodajte narezano meso.

Posolite, zalijte vodom i dinstajte na laganoj vatri da meso upola omekša.Tada dodajte krompir narezan na kockice i oguljen paradajz narezan na kriške.

Dolijte još tople vode pa nastavite skuvanjem da se meso i povrće skuvaju. Gotov gulaš pospite sitno seckanom mirođijom.

Debrecinski svinjski perklet

svinjski-perklet

Potrebno:

  • 750 g svinjetine od plećke
  • 5 glavica luka
  • 2 zelene paprike babure
  • 1 dl crvenog vina
  • slatka aleva paprika
  • mast
  • sirće
  • so

Meso narežite na kocke. Na masti propržite naseckani luk, pospite alevom
paprikom, dodajte nekoliko kapi sirćeta, a odmah zatim dodajte i meso i očišćenu
papriku, narezanu na rezance.

Posolite i dalje dinstajte uz dolivanje vode dok meso potpuno ne omeksa. Pred kraj dinstanja ulite vino.

Perkelt poslužite s domaćom testeninom ili knedlama.

Prijatno!

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

420FanovaLajkuj
469PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno