Mađarski gulaš pravi je specijalitet u čijem ukusu mnogi uživaju. Ipak, dobar mađarski gulaš nije tako lako spremiti i potrebna je doza majstorstva u kuhinji.
To znaju svi kuvari, pa se često utrkuju koji će od njih biti najbolji majstor za mađarsku verziju ovog delikatesnog jela.
Za sve ljubitelje dobre hrane, kuvar Ištvan Sekelj podelilo je sa nama tajnu svog čuvenog mađarskog gulaša.
Sastojci za mađarski gulaš:
- 1,5 kg crnog luka
- 200 ml ulja
- 20 g soli
- 2,5 kg junetine
- 30 g začina za jelo
- 10 g bibera
- 50 g mlevene crvene slatke paprike
- 30 g mlevene crvene ljute paprike
- 5 g belog luka
Priprema:
U veću šerpu dodajte ulje, kada se malo zagreje, dodajte crni luk koji ste prethodno isekli na kockice, a zatim beli luk da se sjedini.
Dinstajte ga dok ne dobijete želatin, tj. gustu masu. Iseckajte junetinu na kockice (2,5×2,5cm) i dodajte je u izdinstani luk, zatim nalijte vode toliko da prekrije meso.
Kada boja postane zlatna i kada ste sigurno da se luk lepo izdinstao, dodajte mlevenu crvenu papriku slatku, zatim ljutu, beli luk i ostavite da se kuva 3,4 sata na jako tihoj vatri. Kada voda ispari, dodajte je umereno, po jednu šoljicu.
Kad se to sve lepo sjedini, tj. dobijete gustinu, gulaš je spreman za jelo!
Ovi sastojci su za 10 osoba.
Prijatno!
Izvor: Krstarica