Mladenčići se spremaju 22. marta kad su Mladenci. Postoji više recepata za “mladenčiće”, ali svima je zajedničko to što su okrugli i premazani medom.
Mladenčići simbolizuju dug, sladak i srećan život. Ovaj praznik proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tj. oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.
Običaj je da se spremi 40 mladenčića jer se 22. marta proslavljaju 40 mučenika Sevastijskih.
To su bili mladi vojnici koji su 320. godine stradali prešavši u hrišćanstvo uprkos carevoj zabrani.
Mladenčići recept:
Potrebno
- 1 kg brašna
- 2 kašičice šećera
- 1 paketić kvasca
- 1 šolja ulja
- med
- 1/2 l mleka ili mlake vode (ako je post)
Priprema
U malo mlakog mleka rastopiti kvasac, dodati šećer i dve kašike brašna, izmešati i ostaviti na toplom mestu da nadođe.
Zatim zamesiti testo dodajući u kvasac brašno, mleko i ulje.
Dobro izraditi testo na dasci – stolu pa ostaviti da ponovo nadođe. Potom testo na dasci još mesiti posipajući brašno pa rastanjiti u koru debljine oko 1 cm.
Vaditi čašom kolačiće nešto veće od vanilice, ređati u podmazan pleh da malo narastu.
Peći na oko 200 stepeni i ohladiti pa premazati medom.
Pogledajte koji se još običaju vezuju za praznik Mladenci.