34.5 C
Novi Sad
21.06.2024.
NaslovnaVestiPočele prijave za takmičenje "Domaćinstvo koje su izabrale laste", nagrada tona kukuruza

Počele prijave za takmičenje “Domaćinstvo koje su izabrale laste”, nagrada tona kukuruza

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) osmi put organizuje takmičenje “Domaćinstvo koje su izabrale laste” koje traje do 30. maja, saopšteno je danas.

U fokusu takmičenja su vredni domaćini i seoska domaćinstva koja u svojim štalama, pod strehama i u pomoćnim objektima imaju gnezda seoskih lasta.

Domaćinstvo sa najvećim brojem aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno jednom tonom kukuruza, a ostali učesnici su u mogućnosti da osvoje sadnice voća.

Laste odvajkada prati epitet „vesnika proleća“, jer se njihov povratak sa zimovališta krajem marta poklapao sa početkom tog godišnjeg doba, ali tako jasni obrasci u prirodi prestaju da postoje, navelo je u saopštenju DZPPS.

Nagli razvoj intenzivne poljoprivrede koji počinje sredinom prošlog veka ima negativan uticaj na 74 odsto globalno ugroženih vrsta, među kojima su i laste.

Savremeni načini gradnje ne ostavljaju mogućnost lastama da grade svoja gnezda od blata, a masovna upotreba neselektivnih insekticida koji ubijaju različite vrste insekata ostavljaju laste bez hrane ili im neretko uzrokuju trovanje.

Situaciju dodatno pogoršavaju klimatske promene koje izmenom vremenskih obrazaca utiču na celokupan biodiverzitet: nepovoljni uslovi dovode do smanjenja aktivnosti insekata u ključnim periodima gneždenja i time negativno utiču na uspešnost gnežđenja seoskih lasti.

Koordinator takmičenja Vilmoš Barkoci rekao je da se recept za brojna gnezda lasta potvrđuje iz godine u godinu, a to su: štale sa drvenim tavanicama u kojima ima životinja, najčešće krava, otvorena vrata i prozori, kao i domaćini koji ne zaprašuju protiv insekata.

Na takmičenje se uvek prijavljivalo više od sto domaćinstava, a rekordan broj gnezda izbrojan je 2021. godine u Sremskim Karlovcima – čak 101, naglasio je Barkoci.

U takmičenju mogu učestvovati domaćinstva koja imaju minimum jedno aktivno gnezdo seoskih lasta, odnosno gnezdo u kojem su mladunci.

Objekti moraju biti u vlasništvu jedne porodice.

Zadruge, poljoprivredni kombinati i preduzeća ne mogu da učestvuju.

Domaćinstvo sa najvećim brojem gnezda biće nagrađeno tonom kukuruza, a svi ostali učesnici ulaze u bubanj i u okviru kategorije „Srećno gnezdo“ imaju priliku da osvoje vaučer za kupovinu sadnica voća u vrednosti od 12.000 dinara.

Prijave su otvorene do 30. maja u 12 časova posredstvom prijavnog formulara na sajtu pticesrbije.rs.

Pobednici obe kategorije biće proglašeni drugog vikenda juna na društvenim mrežama DZPPS.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
476PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno