34.9 C
Novi Sad
01.07.2024.
NaslovnaVestiSvet31 godina robije i 154 udarca bičem: Ko je Narges Mohamadi, dobitnica...

31 godina robije i 154 udarca bičem: Ko je Narges Mohamadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir?

Narges Mohamadi, iranska aktivistkinja, ovogodišnja je dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Ona je nagradu dobila za odlučnu borbu protiv represije nad ženama u Iranu i aktivizam u oblasti ljudskih prava.

– Narges Mohamadi je žena, aktivistkinja za ljudska prava i borkinja za pravdu. Ovogodišnjom nagradom, takođe, odajemo priznanje stotinama hiljada ljudi koji su demonstrirali protiv politika teokratskog režima koji sprovodi diskriminaciju i represiju, targetirajući žene – saopšteno je iz Komiteta za dobijanje Nobelove nagrade, preneli su svetski mediji objašnjenje odluke da ovog puta laureat bude žena koja je decenijama izuzetno aktivna u borbi za ljudska prava u Iranu.

Sin pamti doručak i jaja koja mu je majka pripremila

Narges Mohamadi je žena koja je hapšena od 1998. godine i koja je izabrala da bude aktivistkinja i da se bori za svetsku pravdu.

Njen sin, šesnaestogodišnji Ali se živo seća kada je poslednji put video majku kod kuće.

Napravila je njemu i njegovoj sestri bliznakinji Kijani jaja za doručak, rekla im da vredno uče, pozdravila se i poslala ih u školu. Kada su se vratili, nje nije bilo.

Borba za pravdu koštala ju je gotovo svega.

Zatvorenik je veći deo vremena za poslednje dve decenije. Hapšena je 13 puta i osuđena na ukupno 31 godinu zatvora zbog toga što je bila glas bezglasnih, za njenu nepopustljivu kampanju protiv smrtne kazne i samice.

Trenutno, kako prenosi Si- En- En, služi kaznu od 10 godina i 9 meseci, optužena za radnje protiv nacionalne bezbednosti i propagandu protiv države.

Osuđena je i na 154 udarca bičem, za koje grupe za ljudska prava smatraju da do sada nije izrečena, kao i na zabranu putovanja i drugih.

Ali čak ni najmračnije ćelije ozloglašenog zatvora Evin u Teheranu nisu slomile njen moćni glas, prenosi Magazin Politika.

Na audio snimku iz Evina čuje se kako skandira „žena, život, sloboda”. Reč je o sloganu ustanka izazvanog prošle godine smrću 22-godišnjeg Mahse Jhina Aminija u pritvoru moralne policije zemlje.

Uhapšena je jer je, navodno, nosila maramu kako ne treba.

– Ovaj period je bio i ostaje doba najvećih protesta u ovom zatvoru – rekla je za Si- En- En u pisanim odgovorima gde se navodi i da je ponašanje vlade još jednom „podiglo zabrinutost”.

I ovog puta odgovarala je novinarima iako dobro zna cenu javnog govora.

U avgustu je osuđena na još godinu dana zatvora zbog kontinuiranog aktivizma u zatvoru nakon što je dala intervju za medije i izjavu o se*sualnim napadima u zatvoru.

Bez obzira na sve, ona je nepokolebljiva.

„Sistematsko” zlostavljanje žena u pritvoru

U svom pismu i odgovorima Mohamadi opisuje incidente se*sualnog nasilja nad njom i drugim zatvorenicama u različitim objektima koji datiraju još od 1999. godine.

Političke zatvorenike i žene koje se drže pod krivičnim prijavama napale su snage bezbednosti, zatvorske vlasti i medicinsko osoblje.

Prema njenim rečima, se*sualno nasilje nad zatvorenicima je „značajno poraslo” od protesta koji su zahvatili Iran prošle godine, što ju je navelo da opisuje zlostavljanje kao sada „sistematsko”.

Izgubila oko protestujući u Iranu

– Žrtve su ispričale svoje priče na sastancima koje su imali sa zvaničnicima koji su dolazili u zatvor radi inspekcije – piše dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2023. godinu.

Ona dalje piše da su ona i još jedna zatvorenica posetile zatvorski „karantin” pod izgovorom da nose hranu i da su tamo videli mladu ženu sa modricama na stomaku, rukama, nogama i butinama.

Iranska vlada je negirala široko rasprostranjene optužbe o se*sualnim napadima na pritvorenike, uključujući i dubinsku istragu Si- En- En prošle godine, nazivajući ih „lažnim“ i „neosnovanim“.

18 meseci ne razgovara sa porodicom

Zbog odbijanja da bude ućutkana iza rešetaka, Narges Mohamadi je poslednjih 18 meseci zabranjeno da direktno razgovara sa svojim mužem i decom.

– Kada je vaša žena i najbliža osoba u zatvoru, svaki dan se budite zabrinuti da biste mogli čuti loše vesti – rekao je njen suprug Tagi Rahmani za Si-En-En u nedavnom intervjuu u Francuskoj gde živi u azilu sa svojom decom.

Rahmani i grupe za ljudska prava izrazile su zabrinutost za zdravlje svoje supruge, jer je prošle godine imala srčani udar i tešku operaciju.

Rahmani, koji je i sam bio politički zatvorenik ukupno 14 godina, upoznao je suprugu kada je pohađala njegove časove savremene istorije 1995. godine, a ljubav je krunisana rođenjem dece kojoj je on poslednjih osam godina i otac i majka.

– Zaista sam ponosan na svoju mamu. Nije uvek bila sa nama, ali kad god je bila, dobro se brinula o nama. Bila je dobra mama i još uvek je. Sada sam prihvatio ovakav život. Svaka patnja koju moram da izdržim nije bitna – rekao je njen sin Ali za Si- En- En dok ćerka Kiana kaže da joj majka nedostaje i želi je pored sebe.

“Odabrala sam da ne vidim svoju decu i budem glas potlačenih”

– Trenutak kada sam se oprostila od Alija i Kijane nije bio drugačiji od vremena kada sam zamalo umrla u Evinovom dvorištu sa drvoredom – piše Narges za Si-En- En, ne precizirajući kada je to bilo, dodajući:

– Noge su mi gorele, ali srce mi je gorelo. Poslala sam maslačak na nebo, a ruke, noge i detinja lica moje dece su prolazile kroz moje oči i suze su padale kao prolećna kiša.

Ako pogledam zatvor iz prozora svog srca, bila sam više stranac svojoj ćerki i sinu nego bilo kom strancu i propustila sam najbolje godine svog i njihovog života i ono što je prošlo nikada se neće vratiti.

Ali sigurna sam da svet bez slobode, jednakosti i mira nije vredan življenja, pa čak ni gledanja. Odabrala sam da ne vidim svoju decu ili čak da čujem njihove glasove i da budem glas potlačenih ljudi, žena i dece, svoje zemlje – kaže ona u intervjuu koji prenosi Si- En- En.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
478PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno