18.3 C
Novi Sad
28.09.2024.
NaslovnaVestiSvet10 najsiromašnijih zemalja na svetu: Glad i bolesti ovde su svakodnevnica

10 najsiromašnijih zemalja na svetu: Glad i bolesti ovde su svakodnevnica

Uprkos tome što živimo u 2024. godini, obeleženoj značajnim industrijskim i ekonomskim rastom, mnoge zemlje širom sveta i dalje se suočavaju sa brojnim ekonomskim izazovima.

Donosimo vam listu najsiromašnijih zemalja na svetu prema BDP-u po glavi stanovnika.

Najsiromašnije zemlje na svetu suočavaju se sa problemima u ekonomskom razvoju, zdravstvenoj zaštiti i infrastrukturi.

Tu su i nerešena pitanja velkog siromaštva, ograničenog pristupa obrazovanju i neadekvatan sistem zdravstvene zaštite.

Evo 10 najsiromašnijih nacija, na osnovu njihovog BDP-a po glavi stanovnika:

1. Južni Sudan (492,72 dolara)

Na prvom mestu liste je Južni Sudan. Zemlja se bori sa decenijama sukoba i suočava se sa brojnim ekonomskim preprekama, uključujući ograničenu infrastrukturu i zavisnost od prihoda od nafte, koji su podložni fluktuacijama globalnih cena.

2. Burundi (936,42 dolara)

Druga na listi je istočnoafrička nacija Burundi. Ekonomija ove zemlje je uglavnom agrarna, sa velikim delom stanovništva koji se bavi poljoprivredom. Politička nestabilnost i etničke tenzije su ometale ekonomski razvoj.

3. Centralnoafrička Republika (1.140,00 dolara)

Centralnoafrička Republika, uprkos svojim ogromnim prirodnim resursima, uključujući dijamante i drvo, nastavlja da se bori sa nestabilnošću, siromaštvom i nerazvijenošću.

najsiromasnije-zemlje-na-svetu-2

4. Demokratska Republika Kongo (1.570,00 dolara)

Kongo je blagoslovljen prirodnim resursima, ali se i muči bori sa ekonomskim rastom. Zemlja se svrstava među najsiromašnije zbog decenija sukoba, korupcije i lošeg upravljanja.

5. Mozambik (1.650,00 dolara)

Mozambik se takođe suočava sa ekonomskim izazovima s obzirom na faktore kao što su niska stopa pismenosti, neadekvatna infrastruktura i česta opasnost od prirodnih katastrofa.

Iako je zemlja ostvarila napredak poslednjih godina, siromaštvo je i dalje široko rasprostranjeno, posebno u ruralnim područjima.

6. Malavi (1.710,00 dolara)

Ekonomija Malavija u velikoj meri zavisi od poljoprivrede, sa velikim delom stanovništva koji se bavi tom delatnošću. Ograničen pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i infrastrukturi dodatno pogoršava siromaštvo u ovoj zemlji koja nema izlaz na more.

najsiromasnije-zemlje-na-svetu-3

7. Niger (1.730,00 dolara)

Niger je suočen sa brojnim izazovima, uključujući nesigurnost hrane, nizak nivo obrazovanja i krhki zdravstveni sistem. Ekonomija je pretežno agrarna, pri čemu poljoprivreda čini značajan deo BDP-a.

8. Čad (1.860,00 dolara)

Ekonomija Čada se u velikoj meri oslanja na izvoz nafte, koji čini većinu državnih prihoda. Međutim, siromaštvo je i dalje široko rasprostranjeno, pogoršano faktorima kao što su politička nestabilnost, etničke tenzije i nerazvijena infrastruktura.

9. Liberija (1.880,00 dolara)

Liberija je se suočava sa velikim ekonomskim izazovima zbog nasleđa građanskog rata, korupcije i slabih institucija.

najsiromasnije-zemlje-na-svetu-5

10. Madagaskar (1.990,00 dolara)

Madagaskar zauzima 11. mesto na listi najsiromašnije zemlje na svetu. Ekonomija zemlje je prvenstveno poljoprivredna, a većina stanovništva se bavi agrarom. Politička nestabilnost i prirodne katastrofe, kao što su cikloni i suše, ometale su ekonomski rast i razvoj.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

416FanovaLajkuj
473PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno