6.1 C
Novi Sad
20.04.2024.
NaslovnaMagazinTOP 3 zemlje najbolje za penziju, samo jedna se nalazi u Evropi

TOP 3 zemlje najbolje za penziju, samo jedna se nalazi u Evropi

Najbolja zemlja za penziju na celoj planeti je Kosta Rika, prema najnovijoj rang listi koju je objavio vebsajt International Living. Ovo je treći put da se neka država Centralne Amerike plasirala na prvo mesto, tokom poslednje tri decenije.

Ovu zemlju nazivaju “Švajcarskom Centralne Amerike”, a naročito je popularna za Amerikance zahvaljujući daleko jeftinijem zdravstvenom osiguranju nego što je slučaj u SAD.

Pored kombinacije privatnog i državnog zdravstvenog sistema koji pružaju usluge po povoljnim cenama, u glavnom gradu San Hozeu rade lekari koji su mahom školovani u Americi.

Što se tiče klime, mnogi smatraju Kosta Riku pravim rajem na zemlji.

Leto traje od maja do novembra, a zimi temperatura se ne spušta ispod 22 C stepena. Uz nezaboravne prirodne lepote, tropske plaže i tirkizne vodopade, mnogi kažu da ih je život na otvorenom prosto preporodio.

Portugal

Druga najbolja zemlja za penziju je mnogo bliže Srbiji – u pitanju je Portugal. Lepota prirode i blaga klima su i ovde među najvažnijim faktorima privlačnosti za sve, pa i za one u godinama za penziju.

Mediteransko područje garantuje da čak i zimska prosečna temperatura ne pada ispod 16C stepeni, piše Lepa i srećna.

Po kvalitetu medicinskih usluga, Portugal je 12. na listi Svetske zdravstvene organizacije i ima privatni i državni sektor. Mnoge bolnice se ponose Međunarodnim zlatnim žigom kvaliteta.

Glavni grad Portugala, Lisabon je važan turistički centar sa brojnim muzejima, restoranima, istorijskim mestima i šoping molovima. Međutim, i Porto je privlačan strancima, a u oba grada mnogi govore engleski.

Prema Globalnom indeksu, Portugal je jedna od najbezbednijih zemalja na svetu. Ženama je posebno važna činjenica da se osećaju sigurno. “Svake večeri prošetam par kilometara do plaže”, kaže Amerikanka Prisila (78). “Uvek se osećam potpuno bezbedno.”

Meksiko

Treća najbolja zemlja za penziju je Meksiko, takođe zbog prirodnih lepota, pristupačne zdravstvene zaštite i prijateljske kulture.

Ipak, za Meksiko se najviše interesuju Amerikanci, ne samo zbog toga što mnogi u ovoj zemlji govore engleski već i zato što zbog blizine unučići često mogu da dođu u posetu dedama i babama koji se odluče da tamo provedu penziju.

Ovde pročitajte koja su najbolja mesta za život sa decom.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno