22.7 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaVestiSvetNestvarna poplava u Portugalu, 2,2 miliona litara vina teče ulicama grada

Nestvarna poplava u Portugalu, 2,2 miliona litara vina teče ulicama grada

Portugalsko vino kotira se kao jedno od najboljih na svetu. A zamislite scenu u kojoj milioni litara tog vina protiču pored vas na ulici.

Vinari su obojili mali portugalski gradić Sao Lourenco do Bairo u crveno nakon što su se iz rezervoara slučajno prolila 2,2 miliona litara crnog vina niz mirnu ulicu, piše Daily Mail.

Brza reka crnog vina tekla je niz strmo brdo u gradiću, blizu obale Portugala, nakon što su dva rezervoara u vlasništvu destilerije Levira iznenada popustila u nedelju.

Zbunjeni meštani posmatrali su kako se vino, u gotovo dovoljnoj količini da se napuni olimpijski bazen, širi ulicama grada.

Izlivanje je bilo toliko veliko da su lokalni činovnici pokrenuli ekološku uzbunu. Bili su prisiljeni da preusmere vino kako bi sprečili zagađivanje obližnje reke Certima.

Vatrogasci Anadije blokirali su poplavu i preusmerili je dalje od reke. Poplava je bezopasno otišla u polje, javljaju lokalni mediji.

Izvinjenje kompanije

Levira se u međuvremenu izvinila i rekla da je kasnije iskopala zemlju natopljenu vinom.

– Preuzimamo punu odgovornost za troškove povezane s čišćenjem i popravkom štete. To ćemo učiniti odmah. Posvećeni smo rešavanju ove situacije što je brže moguće, kazali su.

Iako je reka vina mogla prouzrokovati ekološku nesreću, stručnjaci kažu da je pijenje široke palete crnog vina dobro za vaša creva.

Tim Spektor, profesor genetske epidemiologije na Kings koledžu u Londonu, rekao je da pijenje raznih vina može imati istu korist kao i raznovrsna ishrana.

– Moj savet za ljubitelje vina je da nastave i dalje da piju vino. Prvenstveno zbog zadvoljstva. Ali i da razmisle o sortama koje bi mogle biti zdravije, a da se pritom u njima može uživati.

– Raznovrsnost je takođe važna. Ako uzmete analogiju s hranom, izbor različitih sorti grožđa u vašoj prehrani znači da ćete pomoći crevnim mikrobima u sebi. Na taj način ćete i poboljšati zdravlje.

– Dakle, nemojte se držati samo jednog vina. Probajte stotine ili hiljade različitih sorti grožđa u kojima uobičajno ne uživamo. Vratimo te retke sorte ponovno na sto. Svaka od njih bi nam mogla pomoći da imamo zdrave crevne mikrobe i poboljšamo svoje zdravlje.

Studija koju je vodio tim profesora Spektora 2019. godine, a uključivala je učesnike iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Belgije, pokazala je da ljudi koji su pili crno vino imaju širi raspon crevnih bakterija. To je povezano s boljim zdravljem creva.

To se ne može reći za belo vino. Kao eventualni razlog za to navodi se činjenica da crno vino ima visoke nivoe polifenola.

Reč je o mikronutrijentima koji su dobri za creva i mogu smanjiti upalu u telu povezanu s lošim zdravljem starijih osoba, piše Daily Mail.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno