Sa ishranom najdugovečnijih ljudi na svetu upoznati smo odavno, a sada vam donosimo jedan od recepata za obrok koji ljudi u plavim zonama jedu svakodnevno.
Na neke faktore dugovečnosti, poput genetike, ne možemo da utičemo, ali na druge možemo. Ono što jedemo i koliko redovno vežbamo ima veliku ulogu u tome koliko dugo živimo.
Ovo se smatra glavnim razlogom zbog kog stanovnici takozvanih plavih zona imaju najveću koncentraciju stogodišnjaka, prenosi Danas.rs.
Tiktoker Karli Bodrug gledao je dokumentarac o navikama ljudi u plavim zonama, kada je primetio da oni svakodnevno jedu supu punu povrća.
– Najdugovečnije porodice jedu ovu supu skoro svaki dan – primetio je tiktoker.
Kamen temeljac ishrane većine stogodišnjaka su namirnice biljnog porekla, kao što su pasulj, mahunarke, zelenilo i žitarice, a doktor Tim Tiutan je potvrdio da je ova supa zdrava.
– Ova neverovatna supa na biljnoj bazi je puna vitamina, minerala i vlakana. Povrće je bogato vlaknima koja pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi, snižavaju holesterol, poboljšavaju zdravlje creva i pomaže u kontroli težine – objasnio je on.
Recept za supu od povrća
Za supu će vam trebati šargarepa, celer, crni luk, krompir, začini, beli luk, pelat, voda, pasulj (ili leblebije), ječam (ili testenina) i bosiljak.
Karli kaže da je prvi korak da se svi sastojci iseku na kockice. Zatim zagrejte veliki lonac na umerenoj temperaturi.
Propržite beli i crni luk, pa dodajte šargarepu, celer, krompir, so i biber.
@doctortim.md #duet with @Carleigh Bodrug – plantyou This amazing plant-based soup is full of vitamins and minerals, fiber and more. Vegetables are rich in fiber which help control blood sugar levels, lower cholesterol, improve gut health, support weight management and lower cancer risk. So many studies support these health benefits! 👨🍳The “Olive Garden Minestrone Soup” can be found in her website plantyou dot com! #healthyfood #healthyrecipe#healthyrecipeegetables #plantbased #soup ♬ Home – Matthew Hall
Kada krompir i šargarepa malo omekšaju, u šerpu sipajte vodu, pelat, dodajte pasulj (leblebije ) i ječam (testeninu).
Kada voda proključa, smanjite temperaturu i kuvajte supu pola sata. Ukrasite svežim bosiljkom i uživajte.