18.4 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaMagazinZanimljivosti o pivu: Koje je najstarije, gde se najviše pije, a koje...

Zanimljivosti o pivu: Koje je najstarije, gde se najviše pije, a koje je najskuplje?

Zanimljivosti o pivu otkrivaju manje poznate činjenice o jednom od omiljenih pića na svetu.

Pivo je jedno od najstarijih i najpopularnijih alkoholnih pića na svetu. Ako izuzmemo vodu, ono je posle čaja najpopularnije piće uopšte.

Postoji mit koji kaže da su u Mesopotamiji napravili pivo zato što je rečna voda koju su najčešće pili bila prljava i loša za piće pa su, da bi je nekako prečistili, u vodu stavljali žitarice.

U ovu smesu vode i žitarica je verovatno nekako dospeo i kvasac ili su ga oni sami stavili, pa se ta smesa fermentisala i proizvela alkohol, piše Danas.

Pivo i Hamurabavijev zakon

U Vavilonskom carstvu pivo je bilo toliko popularno da je Hamurabijevim zakonikom određeno dnevno sledovanje piva za sve građane.

Količina piva koju je građanin dobijao zavisila je od njegovog društvenog položaja. Obični radnici su dobijali dva litra, a sveštenici i administratori po pet litara dnevno.

Zanat pravljenja piva je zatim dospeo u stari Egipat. Egipćani su unapredili prosces fermentacije i trgovinom počeli da šire pivo po celom tada poznatom svetu.

Pivo se kod starih Grka i Rimljana nikad nije „primilo“. Oni su ga smatrali varvarskim pićem i mnogo više su voleli vino.

Jedan od mnogih naroda koje su Rimljani smatrali varvarima, Germani, dodatno su usavršili proces pravljenja piva i on se do danas nije mnogo promenio.

Najstarija pivara na svetu danas je Veienstefan pivara u Frajzingu, u Nemačkoj, koja je osnovana 1040. godine. Takođe u Nemačkoj, u gradu Altenburgu, se nalazi i najveći muzej posvećen proizvodnji piva.

U Nemačkoj se održava i najveći festival piva na svetu, čuveni Oktobarfest. Ovaj festival se održava svake godine u Minhenu od sredine septembra pa do prve nedelje u oktobru, i svake godine ga poseti oko šest miliona ljudi.

Nemačka možda ima najveći ali Češka ima prvi muzej posvećen pivu, u Češkoj takođe možete naći i pivske spa centre gde se možete u kupati u pivu.

U Češkoj se pije najviše piva po glavi stanovnika

Po podacima do 2017. godine u Češkoj se popije najviše piva po glavi stanovnika, 137 litara godišnje, na dalekom drugom mestu je Poljska sa 98 litara godišnje, a Nemačka je na trećem sa 96 litara godišnje.

Pivo sa najvišim procentom alkohola na svetu je pivo škotske pivare Brumajster (Brewmeister) ima 67 odsto alkohola i prikladno se zove „Zmijski otrov“.

Pošto se prostim procesom fermentacije ne može dobiti više od 13 do 15 odsto alkohola, proces pravljenja ovog piva je jako komplikovan.

„Zmijski otrov“ se zamrzava i odmrzava više puta u toku fermentacije u kojoj se koriste dve vrste kvasca, od kojih je jedan specijalno namenjen za proizvodnju šampanjca.

Zbog ovog komplikovanog procesa proizvodnje, „Zmijski otrov“ je znatno skuplji od običnog piva i prodaje se po ceni od 76 dolara.

Koje je najskuplje pivo na svetu?

Najskupljim pivom na svetu se smatra Alsop Arktik Ejl (Allsopp Arctic Ale). To je 140 godina staro pivo od koga je ostalo još nekoliko flaša. Ono naravno nije bezbedno za piće ali ima veliku kolekcionarsku vrednost.

Najskuplja flaša ovog piva je prodata na jednoj aukciji za neverovatnih 503.300 dolara.

Najskuplje pivo koje je bezbedno za piće zove se Antartik Nejl Ejl (Antarctic Nail Ale).

Australijska pivara Nejl Bruing (Nail Brewing), proizvela je samo trideset flaša od pola litra ovog piva.

Jedna flaša ovog piva košta oko 1.800 dolara. Jedan od razloga za ovakvu cenu je to što se umesto obične vode u procesu fermentacije koristio otopljeni glečer sa Antarktika.

U nastavku pročitajte još neke zanimljivosti o pivu.

  • Prva nesreća zbog alkohola desila se 2.000 godna pre nove ere u Egiptu, kada je pijani vozač udario kaluđericu. Razapet je na vratima kafane u kojoj je kupio pivo.
  • 1814. godine havarija u pivari poplavila je nekoliko ulica u Londonu. Prolilo se 388.000 galona piva.
  • Strah od prazne pivske flaše je cenosilikofobija.
  • Učenje o pivu i pravljenju piva je zitologija.
  • Žene su prvi proizvođači piva.
  • U svetu postoji oko 400 vrsta piva, najviše brendova ima Belgija.
  •  Jedan od mesečevih kratera se zove Beer.
  • John Lubbock (18. vek) proučavao je ponašanje mrava pod uticajem piva. Kada su trezni mravi sretali svoje pijane poznanike uzimali bi ih i nosili kući tj. u mravinjak.
  • Za vreme Drugog svetskog rata medved po imenu Wojtek se pridružio poljskoj vojsci. Prevozio je municiju i po nekad pio pivo.

U komentarima nam napišite još neke zanimljivosti o pivu koje su vam poznate i pročitajte koji ljudi po mišljenju stručnjaka ne bi trebalo da piju pivo.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno