Najbolja torta na svetu je norveški nacionalni ponos. Nastala je u maloj poslastičarnici na severu Norveške i onda se proširila se po svetu – sad je stigla i do nas i vas.
Raskošnu slojevitu tortu Norvežani smatraju najboljom tortom na svetu. Nežna aroma vanile i badema, kao i uzbudljivi slojevi mekog biskvita, hrskave meringe i nežnog krema osigurali su joj popularnost i van domovine.
Zove se Kvæfjordkake, ime je dobila po gradiću na severu Norveške u kojem je rođena njena autorka Hulda Otestad.
Torta je, naime, nastala kao verzija jedne danske torte sa mnogo više badema, a iz Huldine male poslastičarnice proširila se po norveškim kućama i postala – nacionalni ponos.
Evo recepture za najbolju tortu na svetu:
Sastojci
Za biskvit
- 150 g brašna
- 1½ kašićice praška za pecivo
- 112 g slanog maslaca sobne temperature
- 125 g šećera
- 4 velika žumanceta sobne temperature
- 60 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanila
Za meringu
- 4 velika belanceta sobne temperature
- 200 g šećera
- 50 g badema narezanih na listiće
Za krem
- 50 g šećera
- 2 velika žumanceta sobne temperature
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 480 ml punomasnog mleka
- ½ mahune vanile rasečene po dužini (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)
- 300 ml slatke pavlake
Priprema
Zagrejte rernu na 165 stepeni. Premažite maslacem pleh za pečenje dimenzija 40 x 30 cm i obložite ga papirom za pečenje.
U posudi srednje veličine pomešajte brašno i prašak za pecivo (za biskvit).
Mutite maslac i šećer dok ne postanu penasti. Potom dodajte žumanca, jedno po jedno.
Dodajte mleko i vanilu i mutite dok se sve lepo ne sjedini.
Dodajte brašno s praškom za pecivo i mutite još dok ne dobijete ujednačenu, gustu i lepljivu smesu, pa nju silikonskom lopaticom ravnomerno rasporedite u pripremljeni pleh za pečenje.
Za meringu mikserom umutite belanca da postanu penasti. Postepeno dodajte šećer i mutite dalje dok ne dobijete čvrsti sneg.
Izlijte ga preko testa u pleh za pečenje i ravnomerno ga rasporedite, tapkajući po površini da izvučete „šiljke“.
Pospite bademima u listićima i pecite oko 30 minuta ili dok meringa ne postane suva i nežno smeđe boje. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Da biste napravili krem, u velikoj činiji penasto umutite šećer i žumanca. Dodajte kukuruzno brašno i mutite dok smesa ne postane gusta i bledožute boje.
Zatim u lonac ulijte mleko, dodajte semenke i celu mahunu vanile (ili ekstrakt vanile).
Zagrevajte na srednje jakoj vatri i kad baci ključ, sklonite s vatre. Izvadite vanilu pa polako ulijte mleko u smesu žumanaca i šećera, stalno mešajući da se jaja ne zgrušaju.
Ulijte smesu natrag u lonac i kuvajte na srednje jakoj vatri uz stalno mešanje dok se krem ne zgusne. Sklonite s vatre i pustite da se ohladi.
Umitite slatku pavlaku u čvrst šlag i umešajte ga u ohlađen krem.
Pomoću papira za pečenje izvadite kolač iz pleha i preokrenite ga tako da meringa bude donji sloj. Prerežite tortu na pola po dužoj stranici da dobijete dva komada jednake veličine.
Jedan komad pažljivo premestite na poslužavnik i s vrha odlepite papir za pečenje.
Premažite tortu kremom i poklopite drugim delom kolača (ne zaboravite i da s njega odlepite papir za pečenje), ali tako da ovaj put meringa bude gornji sloj.
Stavite tortu u frižider na sat vremena i poslužite, piše Pun kufer.
Prijatno!
A ako ste pravi ljubitelj slatkiša i čokoladnih specijaliteta, ovde pročitajte koja je to najskuplja čokolada na svetu.