7 C
Novi Sad
30.12.2024.
NaslovnaMagazinReceptiNajbolja torta na svetu stiže iz Norveške i nestvarnog je ukusa (RECEPT)

Najbolja torta na svetu stiže iz Norveške i nestvarnog je ukusa (RECEPT)

Najbolja torta na svetu je norveški nacionalni ponos. Nastala je u maloj poslastičarnici na severu Norveške i onda se proširila se po svetu – sad je stigla i do nas i vas.

Raskošnu slojevitu tortu Norvežani smatraju najboljom tortom na svetu. Nežna aroma vanile i badema, kao i uzbudljivi slojevi mekog biskvita, hrskave meringe i nežnog krema osigurali su joj popularnost i van domovine.

Zove se Kvæfjordkake, ime je dobila po gradiću na severu Norveške u kojem je rođena njena autorka Hulda Otestad.

Torta je, naime, nastala kao verzija jedne danske torte sa mnogo više badema, a iz Huldine male poslastičarnice proširila se po norveškim kućama i postala – nacionalni ponos.

Evo recepture za najbolju tortu na svetu:

Sastojci

Za biskvit

  • 150 g brašna
  • 1½ kašićice praška za pecivo
  • 112 g slanog maslaca sobne temperature
  • 125 g šećera
  • 4 velika žumanceta sobne temperature
  • 60 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanila

Za meringu

  • 4 velika belanceta sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 50 g badema narezanih na listiće

Za krem

  • 50 g šećera
  • 2 velika žumanceta sobne temperature
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 480 ml punomasnog mleka
  • ½ mahune vanile rasečene po dužini (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)
  • 300 ml slatke pavlake

Priprema

Zagrejte rernu na 165 stepeni. Premažite maslacem pleh za pečenje dimenzija 40 x 30 cm i obložite ga papirom za pečenje.

U posudi srednje veličine pomešajte brašno i prašak za pecivo (za biskvit).

Mutite maslac i šećer dok ne postanu penasti. Potom dodajte žumanca, jedno po jedno.

Dodajte mleko i vanilu i mutite dok se sve lepo ne sjedini.

najbolja-torta-na-svetu-2

Dodajte brašno s praškom za pecivo i mutite još dok ne dobijete ujednačenu, gustu i lepljivu smesu, pa nju silikonskom lopaticom ravnomerno rasporedite u pripremljeni pleh za pečenje.

Za meringu mikserom umutite belanca da postanu penasti. Postepeno dodajte šećer i mutite dalje dok ne dobijete čvrsti sneg.

Izlijte ga preko testa u pleh za pečenje i ravnomerno ga rasporedite, tapkajući po površini da izvučete „šiljke“.

Pospite bademima u listićima i pecite oko 30 minuta ili dok meringa ne postane suva i nežno smeđe boje. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Da biste napravili krem, u velikoj činiji penasto umutite šećer i žumanca. Dodajte kukuruzno brašno i mutite dok smesa ne postane gusta i bledožute boje.

Zatim u lonac ulijte mleko, dodajte semenke i celu mahunu vanile (ili ekstrakt vanile).

Zagrevajte na srednje jakoj vatri i kad baci ključ, sklonite s vatre. Izvadite vanilu pa polako ulijte mleko u smesu žumanaca i šećera, stalno mešajući da se jaja ne zgrušaju.

Ulijte smesu natrag u lonac i kuvajte na srednje jakoj vatri uz stalno mešanje dok se krem ne zgusne. Sklonite s vatre i pustite da se ohladi.

Umitite slatku pavlaku u čvrst šlag i umešajte ga u ohlađen krem.

Pomoću papira za pečenje izvadite kolač iz pleha i preokrenite ga tako da meringa bude donji sloj. Prerežite tortu na pola po dužoj stranici da dobijete dva komada jednake veličine.

Jedan komad pažljivo premestite na poslužavnik i s vrha odlepite papir za pečenje.

Premažite tortu kremom i poklopite drugim delom kolača (ne zaboravite i da s njega odlepite papir za pečenje), ali tako da ovaj put meringa bude gornji sloj.

Stavite tortu u frižider na sat vremena i poslužite, piše Pun kufer.

Prijatno!

A ako ste pravi ljubitelj slatkiša i čokoladnih specijaliteta, ovde pročitajte koja je to najskuplja čokolada na svetu.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
465PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno