28.4 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaKulturaŠkola izbacila ilustrovanu knjigu o Ani Frank zbog "nedopustivog detalja"

Škola izbacila ilustrovanu knjigu o Ani Frank zbog “nedopustivog detalja”

Knjiga o Ani Frank izbačena je iz škole u SAD. Odluka je doneta zbog scene koja je proglašena za neprimerenu.

U jednoj sceni grafičkog romana “Dnevnik Ane Frank: Grafička adaptacija” Ana hoda među statuama golih žena, a kasnije predlaže prijateljici da jedna drugoj pokažu grudi.

To je zasmetalo članicama konzervativne grupe “Mams for liberti“, tvrdile su da ta knjiga o Ani Frank umanjuje značaj Holokausta. Srednja škola na Floridi je uklonila knjigu iz svoje biblioteke.

– U skladu sa politikom školskog okruga, ako se neko ne slaže sa uklanjanjem knjige, na odluku se može uložiti žalba okružnom odboru. Međutim, niko nije osporio uklanjanje – rekla je portparol školskog okruga Indijan River Kristen Madaks.

Izmenjeni romani Agate Kristi

Zatim, nedavno je javljeno da je izdavač HarperCollins izmenio nekoliko romana Agate Kristi.

To se dogodilo zbog reči koje imaju bilo kakve uvredljive reference, a odnose se na rasu, opis ženskog tela ili imaju pojedine prideve koji bi mogli da budu uvredljivi iz današnje perspektive.

U pitanju su misterije sa Herkulom Poaroom i gospođicom Marpl objavljene između 1920. i 1976. godine. One su objavljene ili su trebalo da budu objavljene u novim verzijama izdavača HarperCollins.

Izmenjen je deo “Smrti na Nilu” sa Herkulom Poaroom u kome se gospođa Alerton žali na decu. U “Karipskoj misteriji” sa gospođicom Marpl promenjen je deo u kome se opisuju zubi radnika u hotelu.

Naslov njenog romana “Deset malih crnaca” je još ranije preimenovan u “I ne osta nijedan”.

Krajem marta, jedan roditelj đaka šestog razreda u Floridi žalio se da mu je dete bilo izloženo pornografskom sadržaju kad je na času renesansne umetnosti nastavnik pokazao sliku statue Mikelanđelovog Davida, jednog od najvećih remek dela zapadne civilizacije.

Odbor te škole je tražio direktorkin otkaz, iako je ona na početku školske godine roditeljima poslala informaciju da će deci, tokom nastave, biti pokazan David.

Ovo su primeri cenzure književnih i drugih umetničkih dela samo iz ove godine.

Zabrana crtanog u Novom Pazaru

U Srbiji je sredina liberalnija. Poslednji slučaj ovakve vrste cenzure je iz kraja novembra prošle godine.

Tada su roditelji u Novom Pazaru tražili da bioskop tamošnjeg Kulturnog centra skine sa repertoara animirani film “Čudesni svet” Diznijeve produkcije zato što je glavni junak, tinejdžer, zaljubljen u drugog dečaka, podseća Vreme.

Roditelje iz Novog Pazara podržao je pokret “Dveri“. Ispostavilo se da njihova podrška nije uspela, zato što je te nedelje Čudesni svet bio najgledaniji film u Srbiji.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno