14.1 C
Novi Sad
22.02.2024.
NaslovnaMagazinUmetnik napravio čamac od leda koji može da plovi (VIDEO)

Umetnik napravio čamac od leda koji može da plovi (VIDEO)

Beloruski samouki umetnik samostalno je napravio funkcionalan ledeni čamac koji može da plovi i može da primi najmanje jednu osobu.

Strast Ivana Karpitskog iz Minska za vajanje od leda i snega je dobro poznata u njegovoj domovini.

Njegovo ime se prvi put pojavilo u beloruskim novinama 2020. godine, kada su fotografije njegove ledene violine prvi put postale viralne na društvenim mrežama.

Od tada je bio zauzet svake zime, smišljajući razne impresivnije projekte, ali ove godine je zaista nadmašio sebe sa prelepim i funkcionalnim čamcem napravljenim u potpunosti od leda.

Fotografije i video snimci objavljeni na njegovoj stranici na Instagramu prikazuju čoveka kako mukotrpno kleše blokove leda kako bi stvorio svoje impresivno remek-delo.

camac-od-leda-2

Ne zna se mnogo tehničkih podataka o Ivanovom brodu, osim vidljivih informacija na fotografijama i klipovima postavljenim na društvenim mrežama.

Čamac je izgrađen negde duž obala jezera Cnjanskoe, severno od Minska, u blizini nekadašnjeg sela Tna-Jodkovo.

I kormilo je od leda

Samouki umetnik se može videti kako seče pravougaone blokove leda, a zatim ih lepi zajedno pomoću vode. Potom isklesava zaleđeno jezero da bi izrezao podnožje čamca.

Karpitski je koristio razne alate da stvori delikatne ledene ploče koje pažljivo klize kroz blokove leda, kao i kormilo od leda koje se može okretati, ali koje zapravo ne kontroliše pravac plovila, već samo doprinosi estetici.

Umetnik je takođe napravio dva parobrodska točka na zadnjem delu čamca koja se mogu zakačiti za izvor energije na obali da bi barem dali iluziju pogona.

Unošenje generatora na brod bi verovatno učinilo brod nebezbednim za putnike.

Nemoguće je pogoditi veličinu ledenog čamca Ivana Karpitskog na dostupnim fotografijama i video snimcima, ali se sa sigurnošću može reći da je dovoljno velik za jednog putnika, možda čak i za dva.

Čamac Belorusa je postao viralan na društvenim mrežama, a samouki umetnik je već bio zatrpan narudžbinama sličnim ledenom čamcu, ali ih je do sada sve odbijao.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
488PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno