12.8 C
Novi Sad
02.12.2023.
NaslovnaMagazinDečak ratnik sa čuvene slike, 6 puta ranjavan, 3 puta odlikovan, postao...

Dečak ratnik sa čuvene slike, 6 puta ranjavan, 3 puta odlikovan, postao je poznati srpski glumac

Dečak ratnik ovekovečen na fotografiji francuskog reportera je Dragoljub Jeličić, tada dvanestogodišnji heroj uzeo je pušku i branio Beograd.

Kada se pomenu deca-ratnici iz Prvog svetskog rata, najveći broj ljudi u Srbiji odmah pomisli na Momčila Gavrića, osmogodišnjeg kaplara, koji je ušao u legendu kao najmlađi vojnik svih vremena.

Ipak, ova junačina nije bila jedino dete koje se tih nesrećnih dana Velikog rata dohvatila puške i stala u odbranu domovine!

Dragoljub Jeličić je bio sin izbeglica sa Korduna koji su prebegli u Šabac zbog terora koji je u Austrougarskoj zavladao nad Srbima, piše Istorijski zabavnik.

Rođen je 1902. a pošto je kao mali ostao bez cele porodice, bez igde ikoga, u martu 1912. godine, krenuo je za Beograd.

U prvo vreme po dolasku prodavao je novine, a vikendom je radio na ringišpilu. Po izbijanju Prvog balkanskog rata, prijavio se u vojsku, ali je zbog godina odbijen.

decak-ratnik

Mali ratnik velikog srca

Početak Prvog svetskog rata zatekao je Dragoljuba u Beogradu.

Učestvovao je u odbrani srpske prestonice i upravo tu, na Kalemegdanu, ga je na fotografiji zauvek ovekovečio jedan francuski reporter.

Dragoljub je stigao i do borbi u Mačvi, Jadru, Drini… Na Mačkovom kamenu ranjen je dok je zamenjivao poginulog mitraljesca.

Nakon pada Beograda, krenuo sa srpskom vojskom prema jugu.

Primetio ga je kralj Petar I Karađorđević, i saznavši za njegovu sudbinu, naredio da ga pripreme i urede kao pravog srpskog vojnika.

Glas o njemu stigao je i do Arčibalda Rajsa koji u svojoj knjizi “Šta sam video i doživeo u velikim danima” posvećuje jedan deo dečaku koji “puca iz puške i baca bombe”.

– Kada je ranjen u ruku, vade mu kuršum u Niškoj bolnici. Nije hteo da se dade uspavati za operaciju. Izdržao ju je bez ijedne reči – zapisao je Rajs.

Dragoljub je sa jedanaest postao redov. Kroz bitke je stekao činove kaplara, podnarednika i narednika.

Sa nepunih 14 godina bio je najmlađi podnarednih, učesnik Solunskog fronta. Dečak ratnik u borbama je šest puta ranjavan i tri puta odlikovan Zlatnom medaljom za hrabrost.

Nakon Velikog rata – u još jedan rat, pa pravo na “daske koje život znače”

Dragoljub Jeličić učestvovao je i u Drugom svetskom ratu. Poznato je da je preživeo nacističke kazamate, a kraj rata dočekao je u partizanskoj uniformi.

Nakon Drugog svetskog rata posvetio se svojoj velikoj strasti – glumi.

Bio je član Udruženja dramskih umetnika Beograda. Zapamćeno je da je bio sjajan komičar i nakon Beograda, Jagodine, Skoplja, Tuzle i Rijeke, obreo se u Narodnom pozorištu u Nikšiću.

Umro je 1963. u 61. godini, a iza sebe je ostavio tri kćerke. Njegovi potomci i danas žive u Nikšiću.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime

Pratite nas

371FanovaLajkuj
251PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno