6.8 C
Novi Sad
18.04.2024.
NaslovnaMagazinLegenda o Deda Mrazu: Kad je nastao voljeni dekica i kako je...

Legenda o Deda Mrazu: Kad je nastao voljeni dekica i kako je stekao svetsku slavu?

Deda Mraz, omiljeni lik koji donosi poklone deci širom sveta tokom praznične sezone, ima bogatu istoriju. Priča o Deda Mrazu seže duboko u hrišćansku tradiciju, ali je postao globalni fenomen zahvaljujući marketinškim naporima i reklamama.

Legenda o Deda Mrazu ima svoje korene u tradiciji koja datira unazad vekovima. Tada je Sveti Nikola bio taj koji bi deci donosio poklone pred Božić.

Međutim, savremeno shvatanje Deda Mraza razvilo se u drugoj polovini 19. veka.

Prvi put nacrtan 1863. godine

Zaslužan za popularizaciju izgleda Deda Mraza kakvog danas znamo je slavni američki karikaturista Tomas Nast (1840–1902).

Nast se proslavio svojim karikaturama koje su imale veliki uticaj na vojni moral i patriotizam tokom američkog građanskog rata.

Prvi put je Deda Mraza sa belom bradom i crvenim ogrtačem prikazao na naslovnici časopisa “Harper’s Weekly” 1863. godine, želeći da pošalje božićnu poruku u vreme rata.

Nakon Nastovih ilustracija, Deda Mraz je postao sveprisutan u američkoj kulturi i deo božićne tradicije. Međutim, ono što ga je učinilo globalnim fenomenom bila je marketinška kampanja kompanije “Koka-Kola” iz 1931. godine.

Koka-kola zaslužna za globalnu slavu

Naime, “Koka-Kola” je lansirala globalnu kampanju koja je koristila lik Deda Mraza kako bi promovisala svoj proizvod. Ova kampanja je uspela da ga učini prepoznatljivim širom sveta.

Iako je Deda Mraz danas omiljeni lik širom sveta, u pojedinim sredinama, pre svega onima gde dominira religijski uticaj islama, on je nepoželjan zbog toga što se smatra simbolom hrišćanske kulturne dominacije.

Njegovo ime varira širom sveta, pa se tako u različitim zemljama i kulturama naziva Santa Klaus, Santa Nikolas, Božić Bata i slično.

U nekim zemljama, posebno na Balkanu, koristi se naziv Deda Mraz. To je jugoslovenski proizvod i osmišljen je kako ne bi favorizovao nijednu religioznu varijantu u nekadašnjoj zajedničkoj državi naroda zapadnog Balkana.

Deda Mraz je danas simbol radosti i darivanja tokom praznične sezone, i bez obzira na različite nazive i istorijsko poreklo, ostaje voljen lik širom sveta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @nook_portal

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno