6.8 C
Novi Sad
18.04.2024.
NaslovnaMagazinBio je princ novog talasa i prva žrtva HIV-a: "Niko nije hteo...

Bio je princ novog talasa i prva žrtva HIV-a: “Niko nije hteo da dodirne kesu u kojoj je umro”

Ivan Vdović Vd bio je jedna od najmisterioznijih figura jugoslovenske rokenrol scene. Rođen je na na današnji dan 1961. godine u Beogradu.

Bio je genijalan bubnjar i jedan od simbola novog talasa. Pored toga, predstavljao je već kao veoma mlad neku vrstu institucije u beogradskim umetničkim krugovima.

Mnogi, među njima i Sonja Savić, smatrali su ga vođom alternativne scena. Svojim talentom je plenio i inspirisao sve ono sto je obeležilo jednu epohu

Nebrušeni dijamant

Iako kada neko spomene njegovo ime mnogima Šarlo akrobata “osvane u glavi”, on je muzikom počeo da se bavi još tokom gimnazijalskih dana.

Tada je bio bubnjar u Limunovom drvetu, a kasnije svirao je i u Suncokretima sa Biljom Krstić, Borom Čorbom… tek kasnije pridružio se Šarlu, piše Kurir.

Kako je Sonja Savić svojevremeno izjavila, on je bio veliki reformator sedamdesetih godina.

Kako je istakla, on je “stvorio” Mladenovića radeći na njegovom vokalu, ličnosti, pa onda i Margiti Magi Stefanović.

Bio je zvezda

Prema sećanjima savremenika, Vd je i privatno bio fascinantan lik.

– Ličio je na Džonija Rotena iz Pistolsa. Prvi je zamenio palice ritam mašinom i obeležio zvuk Šarla akrobate. Sećam ga se kao najšarmantnijeg momka u društvu, pravog zezatora koji je uvek bio spreman da odvali dobru šalu.

Bio je poznat i po nekim navikama koje ni za živu glavu nije menjao. Nigde nije išao bez svojih bubnjarskih palica i nikada se nikome nije javljao telefonom. Kada treba da izađemo, on lepo stane ispod prozora i zviždi. Bože, koliko se taj čovek nazviždao ispod mog prozora – ispričala je jednom prilikom voditeljka Dubravka Marković.

U kandžama droge

Ipak, svetlo na njegov talenat i bogatu karijeru bacila je teška bolest. Jugoslavijom je 1985. godine odjeknula vest da je registrovan prvi slučaj HIV-a. Nažalost, ta osoba je bio Ivica.

Ceo događaj odigrao se nedugo nakon raskola sa Milanom Mladonovićem, nakon čega je Vd napustio grupu, a oformljena je grupa Ekatarina Velika.

Zavisnost od opijata koštala ga je života, a njegova smrt je bila tragična. O njegovim poslednjim danima govorila je glumica Sonja Savić, koja je bila ljuta na ceo grad jer su mu okrenuli leđa.

– Otišao je da se testira na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i celom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad, okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom belom mantilu još godinu i po dana svirao bubnjeve – rekla je svojevremeno ona.

Ivan Vdović Vd je preminuo 25. septembra 1992. u 31. godini. Sahranjen je u Beogradu. Tužnu vest Sonja Savić je javila zajedničkom prijatelju Darku Rundeku.

– Kada me je pitao kako je umro, rekla sam da je samo pao sa kreveta u nekakvoj infektivnoj kesi koju niko nije hteo da podigne – ispričala je glumica.

Zla kob pratila bend

Nakon njegove smrti, sve članove kultne grupe je zadesila slična zla kob.

Pored Vdovića od side je preminuo i Dušan Dejanović (16. novembra 2000. u Beogradu), ali i Margita Stefanović.

Princeza roka, preminula je 18. septembra 2002. godine u Beogradu, u 44. godini života, od side.

Grupa je zvanično prestala da postoji nakon smrti Milana Mladenovića, koji je preminuo 5. novembra 1994. u Beogradu u 37. godini.

Zvanični podaci navode da je preminuo od raka.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno