20.6 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaMagazinKo je misteriozni vlasnik Lidla? Najbogatiji Nemac kojeg ni komšije ne bi...

Ko je misteriozni vlasnik Lidla? Najbogatiji Nemac kojeg ni komšije ne bi prepoznale

Vlasnik Lidla i najbogatiji Nemac Diter Švarc je prava misterija jer se retko pojavljuje u javnosti i vrlo malo se zna o njegovom životu.

Diter Švarc nikada nije davao intervjue niti želeo da učestvuje u javnom životu.

Ni u njegovom rodnom mestu mnoge komšije ga ne bi prepoznale kada bi ga videle na ulici.

Brojni nemački mediji pokušavali su da dođu do njega ili do nekog iz njegovog okružanja, ali su nailazili na “zid ćutanja”, piše El Pais.

Takva tajnovitost umnogome podseća na onu koju je nekada oko sebe održavao španski biznismen Amancio Ortega, vlasnik brojnih brendova, među kojima je i Zara.

Ali, Švarc je tu tajnovitost uspeo da održi i u vremenu kada je došlo do ekspanzije društvenih mreža.

Diskrecija nije tako retka pojava za nemačke milijardere pa je tako i vlasnik konkurentskog lanca Aldi “nedostižan” za medije. I on i njegova porodica.

Za Švarcovu tajnovitost “kriv” je i njegov karakter, ali takođe i strah od otmice sa kojom se sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka suočavala porodica osnivača Aldija, prenosi Mondo.

Kako je nastao Lidl?

Ipak, neki podaci o vlasniku Lidla su poznati. Rođen je 1939. godine u Hejlbronu. Njegov otac bavio se prodajom voća na veliko zajedno sa partnerom, koji se prezivao Lidl.

Posle završene srednje škole počeo je da radi sa ocem, a porodica Švarc je 1973. otvorila prvi market, po uzoru na Aldi, koji se već širio Nemačkom nudeći niske cene i širok asortiman proizvoda.

Pošto nije želeo da koristi svoje prezime, jer u prevodu sa nemačkog znači “crno” i moglo bi da bude asocijacija na crno tržište, odlučio je da iskoristi prezime očevog partnera, kratko i jasno – Lidl.

Četiri godine nakon otvaranja prvog marketa, Lidl je već imao lanac od 33 prodavnice. Te 1977. godina Jozef Švarc je umro i njegov sin, Diter, našao se na čelu kompanije.

Postao je izvršni direktor i proširio porodični biznis van Nemačke.

Ubrzo nakon toga, vlasnik Lidla je kupio prava za imenovanje za Lidl od nepovezane osobe po imenu Ludvig Lidl, bivšeg školskog nastavnika, kako bi izbegao pravnu bitku sa suvlasnikom A.

Danas njegova imperija ima 11.200 prodavnica u 29 zemalja širom sveta.

Skače vrednost kompanije

Godine 2009. procenjeno je da vredi 10 milijardi evra. Od oktobra 2012. godine procenjeno je da vredi 12 milijardi evra, što je povećanje sa 11,5 milijardi evra u 2011.

U 2013. godini procenjeno je da vredi 19,6 milijardi evra, i bio je na 24. mestu najbogatije osobe na svetu.

Od februara 2014. bio je rangiran kao 23. najbogatija osoba na svetu na Hurun Report Globalnoj listi bogatih.

Prema Forbsovoj listi bogatih, bogatstvo Ditera Švarca iznosi 51,2 milijarde dolara.

Švarc Grup je u vlasništvu fondacije, tehnički društva sa ograničenom odgovornošću, ali Diter zadržava potpunu kontrolu i stvarni je vlasnik.

Nemačka televizija ZDF nedavno je emitovala reportažu o istoriji Lidla, koja je počela rečenicom: “Diter Švarc, fenomen, duh”.

Novinari te kuće su otputovali u njegovo rodno mesto da bi pitali meštane prepoznaju li ga na nekoj od malobrojnih fotografija, ali je većina samo odmahnula glavom.

U trenutku kada vlasnik slavi 80 godina organizovana je proslava, ali on svoje slavlje tretira kao poverljivu informaciju.

Na kraju krajeva, kompanija vredna milijardu dolara već skoro godinu dana ima kancelariju za štampu. Ali ona ništa o tome ne najavljuje.

Spekuliše se i o rođendanu. Kako pišu nemački mediji “Fantom” Diter Švarc “slavi sa preko 300 rođaka i pratilaca”.

Ali pazite: postoji “zabrana“: svaki razgovor o tome je zabranjen. Međutim, prema Manager Magazinu, Švarc slavi sa “lično odabranim rukovodiocima iz Lidla i Kauflanda, plus nekoliko pratilaca“.

Napravio svoju fondaciju

Diter Švarc nikada nije u centru pažnje, a o njemu kruži samo nekoliko fotografija. Ipak, 83-godišnji preduzetnik je veoma dobro zastupljen u svom gradu Hajlbronu.

Milijarder je osnovao Fondaciju Diter Švarc, koja je nazvana po njemu i sa sedištem u Nekarsulmu. Pre svega, promoviše nauku i istraživanje.

On svojim projektima oblikuje gradski pejzaž Hajlbrona i ostavlja svoj trag: kampus, laboratorija, međunarodna škola programiranja 42 i IT kampus koji će biti kreiran sa oko 3.500 novih radnih mesta u Bad Fridrihšalu (okrug Hajlbron) samo su neki od primera.

U nekoliko proteklih godina pandemije Lidl je imao probleme sa “razbijenim lancima snabdevanja” i kasnijom inflacijom koja su “zahtevale su brze, ponekad nekonvencionalne odluke”, u kojima je on uzimao stvar u svoje ruke, piše “Manager Magazin”.

Čak i sa 83 godine, vlasnik Lidla ne želi da se penzioniše.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno