18.4 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaMagazinLifestylePravoslavna nova godina: Ko je sve slavi i kakvi su običaji za...

Pravoslavna nova godina: Ko je sve slavi i kakvi su običaji za taj praznik?

Srpska Nova godina ili Pravoslavna Nova godina, poznata je i kao Julijanska Nova godina, praznik je koji se slavi 14. januara po gregorijanskom kalendaru.

Iako nije zvanična Nova godina, ona se slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Severna Makedonija i pravoslavni delovi Hrvatske.

Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), ali i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan).
Istorijat

Običaji za srpsku Novu godinu

Po narodnim običajima za Srpsku Novu godinu Srbi su se okupljali i igrali narodne igre.

Tokom Osmanske vladavine bilo je zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija, u početku novogodišnja skupljanja su bila tajna da Osmanlije ne bi doznale, ali kako je vreme prolazilo, iz straha, sve manje su se održavali, tako da je vremenom prestao ovaj običaj.

Prema pisanju Politike iz 1939. godine, “kalendarska Nova godina” je više slavljena u centru Beograda, a pravoslavna je bila “praznik malog čoveka” na periferiji.

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca gregorijanski “novi” kalendar je zvanično prihvaćen Zakonom o izjednačavanju starog i novog kalendara od 10. januara 1919. godine objavljenom u prvom broju Službenih novina Kraljevstva SHS.

Ovim Zakonom je predviđeno da u celoj državi 15. januara prestaje da važi “stari” kalendar i počinje “novi”.

Srpska Nova godina ranije se više dočekivala u sopstvenom domu, gde se pripremala svečana trpeza. Služila se vruća rakija, kuvano vino i krofne.

Javnu proslavu nove pravoslavne godine prva je organizovala beogradska “Kasina”, a sledećih godina pridružile su se sve prestoničke kafane, lokali i bioskopi.

Na ovaj dan obeležava se i Obrezanje Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki.

Srbi praznik posvećen obrezanju Isusa Hrista nazivaju i Mali Božić, pa se u mnogim krajevima na ovaj dan ponavljaju neki obredi svojstveni praznovanju Hristovog rođenja.

U nekim krajevima se na taj dan spaljuju ostaci badnjaka.

Kao što se za Božić mesi pogača česnica, za mali Božić se mesi poseban obredni hleb “vasilica”.

Takođe, veruje se, da na ovaj dan u kuću treba uneti neku novu stvar, kupljenu tog dana, kako bi kuća i ukućani tokom cele godine imali.

Čestitke za srpsku Novu godinu

Kada najlepše želje upakujete u pažljivo skrojene stihove, budite sigurni da je osmeh drage osobe zagarantovan.

Pogledajte predloge za najlepše čestitke za srpsku Novu godinu:

 • Srpski mislim, srpski pišem, sprski pričam, srpski dišem, srpsku ckvu obilazim, najmilije srpstvo pazim. Za njega se Bogu molim, pravoslavlje sveto volim. Oganj gori, vino teče, Srbi slave ovo veče. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • Ostvari svaku svoju želju, Novu godinu dočekaj u veselju, a sve što ti nemir stvara nek odnese godina stara. Srećna srpska Nova godina!
 • Oj, narode srpski slavni, narode moj pravoslavni, slavi danas nek se znade da za srpstvo ima nade! Nek se čuje dečja graja, vera sveta nek nas spaja. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • Ja sam Srbin, tim se dičim i na pretke svoje ličim. Tradiciju da nastavim, srpsku Novu sada slavim. Ko je slavi ovog dana, Bog ga čuv’o od dušmana, i mnogo mu sreće dao, a od zla ga sačuvao. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • Jedan mudrac meni reče, slavi Srbine ovo veče, zbog sreće i zbog zdravlja i večnoga pravoslavlja. Ko god nije, neka znade da za srpstvo ima nade. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • S dalekog neba oslušni glas Boga – voli sebe i bližnjega svoga. Kada srce glas ti čuje, pusti neka poveruje. Zdravlje nek se u tvoj dom useli, neka su ti ukućani veseli. Nek te krepi vera slavna, srećna srpska pravoslavna!
 • Pravoslavci srećna Nova, nek vam bude ko iz snova, puna zdravlja, sreće, para, mnogo bolja nego stara!
 • Danas Novu godinu slavi pravoslavac pravi. Neka nam sreće uvek bude, Bog je stvorio ljubav za ljude. Raduj se Srbine u svome domu, neka ti bude kao ostvarenje snova ova godina nova. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • Krsti se sa tri prsta, nek ti je vera nepokolebljiva i čvrsta. Ja ću ti reći samo nekoliko slova – srećna ti Nova!

Tradicionalne i verske poruke ne moraju biti u stihu. Dovoljno je da u nekoliko reči iskažete iskrene želje svima koji poštuju i slave ovaj veliki praznik.

Za čestitku možete napisati citat iz Biblije, reči koje vam je preneo sveštenik, citate velikih mislilaca, vernika i slično.

cestitke-za-srpsku-novu-godinu
Foto: Unsplash

Srpska nova godina – univerzalne kratke čestitke

Ako želite da kratkom i jednostavnom porukom poželite srećnu srpsku Novu godinu kolegi, dobrom drugu, drugaricici ili članu šire porodice, onda su kratke čestitke za srpsku Novu godinu sjajna opcija za vas.

Pripremili smo listu univerzalnih čestitki, a na vam je da odaberete onu koja odgovara na vaše zahteve:

 • Nek je vina puna čaša, srećna nek’ je srpska naša!
 • Nek se noćas slavi, ovo je razlog pravi! Svako ko je vere pravoslavne, seća se istorije naše davne. Zato podignimo uvis čaše, u čast srpske naše. Srećna Nova godina!
 • Pred nama su dani novi, nove nade, nove želje – dobar povod za veselje. Neka ti se ispuni sve što dugo čekaš! Srećna pravoslavna Nova godina.
 • Slavi svaki dan kao da je Nova godina! Želim ti mir, radost, zdravlje u novoj godini. Srećna srpska Nova godina!
 • Učinite ovu godinu posebnom ispunjavajući sva obećanja i ciljeve sa predanošću i dobrom voljom. Želim vam sve najbolje u srpskoj Novoj godini!
 • Nek već danas bude bolje, daj nam Bože malo volje! Puno zdravlja, sreće, para, nek je Nova bolja nego stara. Digni uvis punu čašu i dočekaj srpsku našu!

Smešne poruke za srpsku Novu godinu

Ako ste ljubitelji šaljivih poruka, zabavnih stihova i poruka koje se čitaju između redova, onda su smešne poruke za srpsku Novu godinu pravi izbor za vas.

Ukoliko ste jedan od ljubitelja dobrih šala i smatrate da je smeh najbolji način da se uđe u Novu godinu, pogledajte predloge čestitki koje imamo za vas:

 • Prijatelju, nema se para za opširne teme – došlo je krizno vreme! Zato koristim priliku ovu da ti kratko čestitatam srpsku novu. Ali da ne pravimo velike račune i probleme, stižu i druge čestitke od mene. Srećna ti krsna slava, Dan zaljubljenih, Dan državnosti i svi ostali manje bitni praznici!
 • Sreću i zdravlje traži od Boga, a ljubav i poštovanje od prijatelja i partnera. Sve ostalo ima kod Kineza. Srećna srpska Nova godina!
 • Najlepše vas molim u ove sitne sate, u novoj godini dajte nama veće plate. Srećni praznici!
 • U životu ti želim sve najbolje – zdravlja, sreće, ljubavi i mnogo zafrkancije. Da upola manje radiš, a tri puta više zarađuješ. HIljadu nezaboravnih noći sa najboljim prijateljima i smeh do suza. Ako pošalješ ovu poruku na deset brojeva dogodiće se … ništa kao i obično, ali barem ćeš uspeti da izmamiš osmeh svojim prijateljima. Srećna srpska Nova godina!

Smešne poruke za srpsku Novu godinu možete učiniti i dosta ličnijim ukoliko uključite zajedničke trenutke vas i onoga kome ste čestitku namenili.

Primera radi, vaš prijatelj može se oduševiti porukom poput ove: “Nazdravljam za još mnogo nezaboravnih izlazaka, ukusnih kafa i kolača, izležavanja na peščanim plažama i novih avantura! Srećna ti srpska Nova godina.”

Sigurni smo da će se vama bliska osoba prijatno iznenaditi kada u samo jednoj poruci posvetite zajedničkim trenucima i poželite dobrodošlicu novoj godini na originalan način.

Srpska nova godina – ljubavne poruke

Za sve koji žele da svojim partnerima požele najsrećniji početak godine, ljubavne čestitke za srpsku Novu godinu su sjajan način za to.

Nekoliko kratkih rečenica ili čak par reči dovoljni su da se partner obraduje i zna da u novoj godini može da računa na vas.

Za sve romantike, zaljubljene i voljene spremili smo listu zanimljivih poruka sa najlepšim novogodišnjim željama:

 • Neka te moj poljubac svuda prati i neka te ispuni radost nova koju ti šaljem putem ovih slova.
 • Hvala ti na svemu što činiš za mene. Srećna ti srpska Nova godina!
 • Volim kako se smeješ, volim kako hodaš, volim kako pričaš, volim kako sediš, volim kako pevaš, volim kako sanjaš, volim kako ćutiš… Ma, volim te više nego sto slutiš. Srećna pravoslavna!
 • U telu zdravlje, u duši mir, u radu uspeh, u mislima radost, a u srcu ja. Srećna ti srpska Nova godina, ljubavi moja.
 • Prošla je još jedna godina, proći će ih još puno, a ja ću te i dalje neimerno voleti. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • Da imaš zdravlja i puno sreće, da se ostvare želje i manje i veće, da zračiš vedrinom, a odbaciš tugu, da liniju života imaš dugu, da ti se snovi ostvare na javi i neka ti lepe misli budu u glavi! Srećna srpska Nova godina!
 • Primi ovu poruku od osobe koja je veoma romantična i nekad zaboravi na sebe, ali u mislima uvek ima tebe! Srećna Nova godina.
 • Mnogo ljubavi, sreće i lepih snova neka ti donese godina nova, sve što ti bol i tugu stvara neka nosi godina stara. Srećna ti godina nova, jedina ljubavi moja!
 • Sve lepša jutra ti svitala, pesma ti u susret hitala, ljubav te u životu pratila, sva dobra, dobrim ti se vratila. Srećna srpska Nova godina!
 • Šta noćas da kažem, da ne misliš da te lažem. Zato ti ništa neću reći, ti sam život okreći i kreiraj put ka sreći. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • Čestitke za Božić – mali znak pažnje u nekoliko moćnih reči

Izvor: Travelist.rs, N1

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno