18.4 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaMagazinLjubimciPotresan snimak psa kako drhti dok pucaju petarde bolno je upozorenje svima...

Potresan snimak psa kako drhti dok pucaju petarde bolno je upozorenje svima pred praznike

Vreme novogodišnjih i božićnih praznika poznato je kao period u godini u kojem je buka od petardi svakodnevna pojava. To posebno smeta našim kućnim ljubimcima, pa se postavlja pitanje kako ih zaštiti u ovim danima.

Potresan snimak malenog psa koji sav drhti i trese se dok pucaju petarde, kao da će u svakom trenutku srce da mu prepukne od straha, objavilo je danas Udruženje za zaštitu životinja Borske šape.

Revoltirani što ljubitelji petarde nemaju osećaja za slabije, poslali su oštru poruku.

– Pošteno, Vi petarde mi govanca!!! Pa da vidimo ko će da pobedi!!!

Oglasila su se i brojna druga udruženja za zaštitu životinja u Srbiji.

Ljubitelji životinja i prirode “Zelene šape” iz Zrenjanina imaju miroljubivu poruku: “Baci granulu, ne petardu”, prenosi Telegraf.

Kako da zaštitite svog ljubimca?

Psi

 • Obezbedite svom ljubimcu šetnju i rekreaciju tokom dana. Izbegavajte da ga puštate sa povoca, naročito ukoliko pada sneg ili u večernjim časovima.
 • Nikada nemojte šetati psa u vreme kada napolju čujete petarde ili zvuk vatrometa.
 • Mnogi psi se jako uplaše ovih zvukova i u panici se mogu otrgnuti sa povoca, pobeći i izgubiti se. Ovo je najčešći način gubljenja ljubimca u vreme novogodišnjih praznika.
 • Nemojte ostavljati psa samog napolju bez nadzora, čak i ako je dvorište dobro ograđeno, a pas vezan. Životinja se može uspaničiti, pokidati lanac i pobeći, ili se može povrediti ili ugušiti ukoliko se upetlja u lanac.
 • Isto kao u slučaju sa mačkama, zatvorite sve prozore i navucite zavese, a u periodu kada se čuju petarde i vatromet, pojačajte muziku ili uključite TV, kako bi se manje čuli zvukovi koji dopiru spolja.
 • Dozvolite vašem psu da potraži zaklon ispod kreveta ili u uglu sobe ukoliko to želi.
  Ukoliko je vaš pas posebno sklon stresu usled buke koju izazivaju petarde i vatromet, porazgovarajte sa veterinarom o mogućnostima sedacije. Sedativ bi trebalo dati pre nego što počne buka od petardi u novogodišnjoj noći, kako bi na vreme počeo da deluje.
 • Nikada nemojte ljubimcu davati sedative (kao ni bilo koje druge lekove) na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa veterinarom!
 • Mikročipujte svog psa i obavezno mu zakačite identifikacioni privezak na ogrlicu, kako biste osigurali njegov povratak kući ukoliko slučajno pobegne i izgubi se.
 • Ukoliko planirate da Novu Godinu dočekate van kuće, ostavite ljubimca u delu kuće u kome je bezbedan, zatvorite sve prozore, navucite zavese i ostavite TV ili radio uključen, kako bi se spoljna buka što manje čula. Kada su uplašene, neke životinje mogu postati destruktivne, pa je zato najbolje da uklonite sve predmete koje pas može oboriti ili uništiti.
 • Nemojte voditi ljubimca na gradske dočeke Nove Godine. Velika gužva i bučni spektakli bacanja petardi i puštanja vatrometa mu nikako neće prijati.
 • Ako ste planirali da otputujete negde za praznik, pravovremeno razmislite o smeštanju ljubimca u pansion ili mu na neki drugi način obezbedite brigu dok ste odsutni.

Mačke

 • Držite svoju mačku u stanu/kući i nemojte joj dozvoliti da izlazi napolje.
 • Zatvorite sve prozore i navucite zavese, a u periodu kada se čuju petarde ili vatromet, pojačajte muziku ili uključite TV, kako bi se manje čuli zvukovi koji dopiru spolja.
 • Pustite mačku da potraži zaklon u nekom skrovitom kutku doma ukoliko to želi – ispod kreveta, iza kauča ili ormara. Nemojte pokušavati da je izmamite napolje i nikako ne pomerajte nameštaj da biste došli do nje, jer to može samo izazvati veći stres. Pustite macu da se sakrije, a ona će sama izaći iz svog skloništa kada proceni da nema “opasnosti”.
 • Mikročipujte svoju mačku kako biste osigurali njen povratak kući ukoliko slučajno pobegne i izgubi se.
 • Ukoliko planirate da Novu Godinu dočekate van kuće, ostavite ljubimicu u delu kuće u kome je bezbedna, zatvorite sve prozore, navucite zavese i ostavite TV ili radio uključen, kako bi se spoljna buka što manje čula. Kada su uplašene, neke životinje mogu postati destruktivne, pa je zato najbolje da uklonite sve predmete koje mačka može oboriti ili uništiti.
 • Istraživanje pokazalo da je briga o kućnom ljubimcu stresnija od roditeljstva

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno