24.5 C
Novi Sad
16.04.2024.
NaslovnaMagazinLjubimciZbog napuštanja psa ići će se u zatvor godinu dana

Zbog napuštanja psa ići će se u zatvor godinu dana

Napuštanje životinja uskoro bi u Hrvatskoj trebalo da postane kazneno delo s predviđenom kaznom zatvora u trajanju do godinu dana.

Biće to deo novog paketa izmena Kaznenog zakona o kojem se već godinu raspravlja na radnoj grupi Ministarstva pravosuđa i uprave, , piše Jutarnji list.

Iz dokumenata radne grupe koja radi na novom zakonu jasno je kako su u Ministarstvu odlučili u ovom paketu izmena poraditi na jačanju zaštite životinja. Tako će se i napuštanje životinja tretirati kao kazneno delo.

To je prvi put da se u Hrvatskoj napuštanje životinja tretira kao kazneno delo za koje se može dobiti zatvorska kazna.

Trenutno je ono, naime, tek sastavni deo Zakona o zaštiti životinja za koji je predviđena novčana kazna u iznosu do 30.000 kuna (oko 4.000 evra).

Osim novog kaznenog dela, hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave planira da učini i dodatni korak u jačanju kaznenopravne zaštite životinja pa tako predlažu i povećanje zatvorskih kazni za ubijanje ili mučenje životinja.

Prijedlog je da se osoba koja usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama kazni zatvorom do dve godine (trenutno je kazna do jedne godine), a ako se to kazneno delo počini iz koristoljublja, predlaže se kazna zatvora do tri godine, umesto trenutno dve godine, piše Jutarnji.

Srbija čeka na novi zakon

Srbija i dalje čeka na novi Zakon o dobrobiti životinja. Portal Telegraf.rs u julu je pisao da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede planira izmene i dopune postojećeg, koji je još 2009. godine.

Izmene zakona se prvenstveno odnose na dobrobit životinja tokom klanja, prevoza kao i dobrobit životinja koje se koriste u naučne svrhe.

– Pripremaju se izmene i dopune u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, koje se odnose na dobrobit životinja na farmama, dobrobit životinja u vreme klanja, dobrobit životinja tokom prevoza, dobrobit životinja koje se koriste u naučne svrhe, dobrobit životinja u zoološkim vrtovima i mini zoološkim vrtovima, dobrobit napuštenih životinja i slično – naveli su tad za Telegraf.rs u Upravi za veterinu.

Objašnjavaju da, kako Republika Srbija ima status zemlje kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, da je neophodno da svoje zakonodavstvo izmeni do potpune transpozicije evropskog zakonodavstva.

U Upravi za veterinu podsećaju i da je Zakonom propisano šta su kućni ljubimci, kao i način držanja kućnih ljubimaca, a da će novim izmenama akcenat biti na odgovornom vlasništvu.

Dodaju i da su Udruženja za zaštitu životinja uključena u proces izmena i dopuna zakona u delu njihove angažovanosti, a koja se odnosi na napuštene životinje.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno