18.4 C
Novi Sad
26.05.2024.
NaslovnaMagazinMoj kutakNikola je pre 9 godina iz velegrada otišao na selo, danas ima...

Nikola je pre 9 godina iz velegrada otišao na selo, danas ima svoju farmu i šuma je njegov dom

Velegrad sa 18 miliona stanovnika, Nikola Borić je pre devet godina, zamenio životom u selu sa osam stanovnika, na rubu Parka prirode Papuk.

Inače, ovaj dugogodišnji kondicioni trener koji je sportiste pripremao za Olimpijske igre i svetska prvenstva i živeo u Adis Abebi, Berlinu, Amsterdamu, Istanbulu u jednom momentu je poželeo drugačiji život. Bez smoga, bez ikakvog otpada, bez smeća. Istovremeno, želeo je da pomogne lokalnoj zajednici i sebi u pronalasku sopstvenog mira.

Made in Papuk

I više se nije vratio. A ni požalio zbog ove odluke.

Danas Nikola sa svojom devojkom Zoranom svu hranu dobija sa vlastite farme. Pored toga, udružili su se i sa kooperantima koji slično razmišljaju. Tako su pokrenuli klaster pod nazivom Made in Papuk.

Kako izgledaju njihovi dani, sa čim se sve suočavaju, o čemu razmišljaju, gotovo svakodnevno objavljuje Borić na Facebook profilu “Život u šumi”.

nikola-boric
Foto: Facebook

Tu ga prati više od 53 hiljade ljudi, prenosi Buka.

Navodi da su uspeli da budu 80% samoodrživi. U prodavnicu po namirnice nisu morali da odu čak tri meseca.

Skoro pa kompletna hrana za naš dom je sa farme. Neke stvari poput ulja i ribe uzimamo ili menjamo s našim prijateljima iz klastera. Od aprila priroda nas časti samoniklim biljem, gljivama, voćem, povrćem i mesom. Zimnica i sokovi su spremni i na policama.

Voda je besplatna takođe. Izvorska za piće, a tehnička iz bunara. Prodavnica je retko i minimalno za kafu, so, rižu, začine kojih nemamo. Pored toga, u prodavnici nabavljamo sredstva za čišćenje i higijenu koje nismo još uspeli sami da napravimo – napisao je Nikola Borić na svom Facebook profilu. Objava do danas ima preko pet i po hiljada lajkova.

Sami prave kreme i pastu za zube

U objavi je otkrio i da Zorana sama pravi većinu krema, pastu za zube i sapun. Umesto omekšivača za rublje koriste svoj domaći jabučni ocat i koju kap eteričnog ulja.

Trebalo nam je pet godina da na svojim greškama u ovom specifičnom okruženju i mikroklimi shvatimo kako imati vlastiti vrt. Kako uzgajati svinje, kokice, guske, koze i pčele. Ali i kako da sami izradimo kuću od materijala koji nas okružuju i to sve u skladu s prirodom. Tek sad možemo ponosno reći da smo uspeli – stoji u Nikolinoj objavi.

A sam početak nije bio lak, niti je Borić znao, kada je prvi put uočio oglas o prodaji parcele, da će to biti njegov budući raj.

Prvih osam meseci je živeo kao pustinjak. Ubrzo je shvatio da to nije dobra ideja, pa je počeo uzgajati svoju hranu.

Prisećajući se svojih početaka, navodi da su na farmi prvo krenuli sa uzgojem svinja, primarno radi zarade. Međutim, one danas obavljaju još jedan bitan posao. Riju zemlju i tako je pripremaju za sadnju povrća.

nikola-boric
Foto: Facebook

Knjiga “Šuma je moj dom”

Takođe na farmi imaju jako puno starih sorti voća, poput šljiva, jabuka, kruški, oraha.

Nikola Borić drži i besplatna predavanja širom regiona, a napisao i knjigu “Šuma je moj dom” gde je opisuje svoj put od vrhunskog sportiste, čime mu je obeležen veći deo života, do potpuno samoodrživog života u šumi.

Knjigu sam pre svega posvetio svima onima koji jako dobro čuju svoj unutarnji glas, vapaj za promenom u životu i povratku prirodi, ali nisu se još odvažili na prvi korak. Namenjena je i onima kojima je draže biti napolju u prirodi nego među betonskim blokovima ili na asfaltu, te svima kojima je dojadio ovaj sistem i koji vide nadolazeću promenu i svetlo na kraju mračnog tunela – početne su reči ove inspirativne knjige.

Dodajemo da su o Borićevom životu HRT i BBC snimili dokumentarce, a nedavno je osvojio i nagradu National Geographic-a u kategoriji Odgovor na klimatske promene s klasterom Made in Papuk.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno