18.4 C
Novi Sad
28.05.2024.
NaslovnaMagazinNajbogatiji Srbin svih vremena radnicima davao kuće, a njihovoj deci besplatno školovanje,...

Najbogatiji Srbin svih vremena radnicima davao kuće, a njihovoj deci besplatno školovanje, sam otplatio kredit Beograda

Najbogatiji Srbin svih vremena, Miloš Savčić, trebao bi da posluži kao inspiracija i zvezda vodilja za sve sadašnje i buduće biznismene.

Prema nekim procenama, bogatstvo Miloša Savčića danas bi iznosilo oko 17 milijardi dolara.

Savčić, koji je bio inženjer, arhitekta, industrijalac i dobrotvor, rođen je u Svilajncu 1865. u trgovačkoj porodici. Obrazovanje je stekao u Beogradu i Nemačkoj, tačnije u Minhenu, gde je završio Visoku tehničku školu.

Koliko je voleo svoju zemlju svedoči i činjenica da je odbio pozi Gistava Ajfela da učestvuje u zgradnji čuvenog tornja u Parizu. Umesto toga, odmah nakon završetka škole u Nemačkoj vratio se u Srbiju.

Savčić je 1901. kupio veliku državnu šumu „Tara“ i napravio prvu parnu strugaru u Srbiji.

Takođe je izgradnju pruge Niš – Knjaževac započeo 1911. godine. Do početka Prvog svetskog rata je završio oko 90 posto radova na njoj, sa preko 30 tunela i 20 mostova.

Pruga je proradila tek 1920, jer je rat omeo inženjera Savčića u planovima.

Osnovao je i brodarsko-transportno preduzeće u Beogradu. Od novca koji je zaradio kupio je više od 260 rudnih polja u Srbiji.

Prema istorijskim navodima, Miloš Savčić bio je najbolji poslodavac tog vremena, na koga bi slobodno i danas mogli mnogi da se ugledaju.

Radnicima rudarima davao je besplatne kuće, zemljište, neophodan ogrev, struju, zdravstvenu negu, ali i ono što je on smatrao najvažnijim – besplatno obrazovanje za decu.

Elitno naselje u Beogradu nastalo zbog Savčića

Miloš Savčić je odabrao lokaciju u Beogradu na kojoj se nalazio vinograd, i baš tu sagradio je kuću za sebe i svoju ćerku. Upravo to predstavlja početak izgradnje elitnog beogradskog naselja Dedinje.

Ova raskošna vila u Užičkoj 15 vremenom je postala rezidencija budućih srpskih vladara, među kojima su svakako najpoznatiji Josip Broz Tito i Slobodan Milošević.

Neizostavno je da navedemo da je Savčić u svom posedu imao brojne nekretnine širom Srbije, Crne Gore, Makedonije i u zemljama regiona.

Mnoge zgrade sa isključivo neparnim brojevima u Ulici Knez Mihailova u srcu prestonice takođe su bile u njegovom vlasništvu.

Savčić je bio i politički aktivan. 1920-ih godina postao je gradonačelnik Beograda, i to zvanje i funkciju obavljao je godinu dana.

Pre toga, zajedno sa Jovanom Cvijićem, osnovao je Srpski komitet u Ženevi.

Ličnim sredstvima je isplatio nepovoljni kredit koji je grad uzeo pre njegovog dolaska, a koji je gušio i usporavao privredni napredak.

U to vreme u Beogradu, dok je Savčić bio gradonačelnik, osnivaju se i opštinska štedionica i električna centrala.

Za svoj izuzetni doprinos privrednom i socijalnom razvoju zemlje dobio je niz ordena i priznanja: Orden Svetog Save I stepena, Jugoslovenske krune II stepena, Belog orla IV stepena i Krst Društva Crvenog krsta u Ženevi.

Savčićeva imovina nacionalizovana nakon smrti

Ostala su predanja da je najbogatiji Srbin svih vremena bio izuzetno skroman, kao i da nije imao velike prohteve.

Nikada se nije žalio kada je izgubio, niti hvalio kada je dobijao.

Uvek je bio izdašan, i pomoć s njegove strane nikada nije izostala.

Nakon smrti Miloša Savčića sva njegova imovina je nacionalizovana.

Istoričari tvrde da je inženjer Miloš Savčić svojim neverovatnim radom i vizijama zadužio Srbiju kao nijedan biznismen do dana današnjeg.

U zaključku knjige o 50 godina njegovog rada, autori su uspeli da koliko-toliko sumiraju: „On je uradio mnogo. Jer je bio i ostao veliki učitelj Rada dokazujući staru izreku da rad pobeđuje sve. Labor vincit omnia.“

Šta je sve Savčić doneo Srbiji?

Dakle, potrebno je mnogo karaktera i reči da bi se zaokružila cela zaostavština inženjera Miloša Savčića.

Ovo su samo neke njegove zasluge i projekti na kojima je radio:

 • Prvi je u Beogradu gradio uz upotrebu armiranog betona.
 • Utemeljio je staze privatnog preduzetništva i dokazao da je njegova vera u domaće stručnjake opravdana što je tada bila novina. Više se verovalo stručnjaku sa strane.
 • Izgradio je vodovod i kanalizaciju u Beogradu.
 • Započeo je u Beogradu izgradnju Dedinja otkupom vinograda.
 • Izgradio je prvu parnu strugaru u Srbiji.
 • Ušao u veliki posao izgradnje železnice po celoj Srbiji sa mostovima i tunelima.
 • Bio je suvlasnik tri banke, osniva Prometnu banku čije je akcije kupio i Kralj Petar I Karađorđević.
 • Pokrenuo je fabriku vagona, fabriku lima, klanicu BIM Slavija, cementaru Beočin, Sartid u Smederevu, brodarsko-transportno preduzeće u Beogradu.
 • Osnovao je prvo osiguravajuće društvo u Srbiji.
 • Učestvovao je u osnivanju Društva naroda sa Jovanom Cvijićem i drugim cenjenim intelektualcima početka dvadesetog veka.
 • Postoje podaci da je bio izuzetan poslodavac – njegovi rudari i njihove porodice bili su zbrinuti u svakom smislu, od besplatnih kuća do zdravstvene brige i školovanja. Savčić je inače kupio oko 250 rudnih polja u Srbiji.
 • Ne zna se tačan broj zgrada koje je za života podigao, ali zna da ih je bilo nekoliko desetina, pa i više.
 • Savčić je bio ministar građevine, poslanik, gradonačelnik Beograda po ukazu kralja, direktor državnih železnica. U periodu pre Drugog svetskog rata pretpostavlja se da je bio u 10 najbogatijih ljudi Evrope.
 • Savčić je imao petoro dece.
@bizportal.rs

Miloš Savčić bio je inženjer, arhitekta, industrijalac i dobrotvor, rođen 1865. u Svilajncu. Posedovao je bogatstvo koje bi danas iznosilo oko 17 milijardi dolara. #bogatisrbi #bogati #novac #biz #bizportal #fyp #fypシ #fypシ゚viral

♬ original sound – BizPortal.rs – BizPortal.rs

Izvor: Biz Portal, Bonitet

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno