Napravljena od retkog Nacional kakaa sakupljenog sa samo 14 farmi u dolini Piedra de Plata u Ekvadoru, To’ak čokolada je nesumnjivo najskuplja čokolada na svetu.
Od sladoleda sa tartufima do pozlaćenih sendviča, svet je pun skupih slatkiša i poslastica.
Ali dok su većina njih varljive kreacije dizajnirane samo da privuku pažnju, nekoliko njih čini više od jednostavnog dodavanja nečuveno skupih sastojaka koji teško utiču na doživljaj jedenja.
Ekvadorski čokoladni brend To’ak tvrdi da su njegovi proizvodi među ovih nekoliko, iako je procena da li je cena njegove najskuplje ponude zaista opravdana, na kraju na potrošaču.
Za 50 grama potrebno je izdvojiti do 490 dolara
To’ak se najčešće naziva “najskupljom čokoladom na svetu”, što je tehnički tačno, jer se njene male čokoladice mogu prodati po ceni do 490 dolara po pločici od 50 grama.
Međutim, kompanija veruje da sam epitet “najskuplja čokolada na svetu” ne govori u stvari celu priču o To’aku.
“Da je na nama, radije bismo nas zvali najvrednijom čokoladom na svetu”, napisao je suosnivač To’aka Džeri Tot na blogu kompanije.
“Cena je samo sredstvo za postizanje cilja. Na kraju krajeva, ono što zaista pokušavamo da uradimo je da stvorimo za svet nešto potpuno jedinstveno i lepo, nešto što prevazilazi samo skupu čokoladicu i ulazi u carstvo iskustva.”
Zbog čega je To’ak čokolada tako posebna?
Dakle, šta To’ak čini toliko posebnim da biste čak razmislili o tome da potrošite stotine dolara na malu čokoladicu?
Pa, to nije samo jedna stvar, već skup faktora.
Pre svega, kompanija koristi samo najfiniji kakao Nacional, drevnu sortu koja je klasifikovana kao izumrla 2009.
Na sreću, ljudi koji stoje iza To’aka uspeli su da pronađu neke od najstarijih lokacija kakaoa na svetu u dolini Piedra de Plata, od kojih je za neke kasnije potvrđeno DNK analizom da su 100% Nacional kakao.
Prema Galavanteu, To’ak plaća najviše cene na svetu svojim odabranim uzgajivačima kakaa, a to takođe utiče na cenu krajnjeg proizvoda.
Zatim sledi proces pravljenja čokolade.
Zrna kakaoa se biraju ručno, kako bi se osiguralo da samo najbolji uđu u fazu prerade.
Proces starenja čokolade sličan viskiju
Osim po ceni, To’ak je najpoznatiji po pionirskom starenju čokolade, procesu inspirisanom starenjem žestokih pića poput viskija i konjaka.
“Kada se viski skladišti u hrastovom buretu, on izvlači ova hemijska jedinjenja iz drveta i uvlači ih u viski, što daje ukus i boju”, objašnjava se u To’ak blog postu.
Prilikom starenja čokolade u drvenim buradima, odvija se sličan proces.
Čak i u čvrstom obliku, čokolada ima interesantnu prednost u izdvajanju ukusa i arome iz drveta: naime, upijajuća ulja koja su prirodno prisutna u kakau.
To’ak je eksperimentisao sa brojnim tehnikama starenja, stavljajući čokoladu u različite vrste buradi, kao i u ekvadorske drvene posude, u različitim vremenskim periodima (od nekoliko meseci do osam godina).
Kompanija takođe meša svoju čokoladu sa aromatičnim jedinjenjima kao što su kambodžanski biber Kampot, ekvadorsko drvo Palo Santo ili narandža sa Galapagosa, i stalno eksperimentiše sa novim načinima za poboljšanje ukusa svoje čokolade.
Jedinstveno pakovanje
Vredi napomenuti da umetničko pakovanje i ručno rađeni drveni kontejneri u kojima se isporučuje većina To’ak proizvoda takođe utiču na cenu čokolade.
Ekvadorska kompanija voli da kaže da prodaje kompleksno iskustvo, a sudeći po međunarodnom uspehu brenda, nekima ne smeta da za to plate stotine dolara.
Nisu svi voljni da plate više od 60 do 490 dolara za čokoladicu. Tako da je malo verovatno da ćete pronaći To’ak čokoladu na policama vašeg lokalnog supermarketa, ali ako zvuči kao nešto što biste želeli da probate, zvanični To’ak veb sajt je dobro mesto za početak.
Ako ste ljubitelj slatkiša, pročitajte koja je to najbolja torta na svetu.