29 C
Novi Sad
26.07.2024.
NaslovnaMagazinReceptiBrza hrana može biti i zdrava i ukusna, a falafel je najbolji...

Brza hrana može biti i zdrava i ukusna, a falafel je najbolji dokaz za to (RECEPT)

Recept za falafel je više nego jednostavan, a ukus mu je poseban!

Zdravo jelo brze hrane sa Bliskog istoka, napravljeno od leblebija, svežeg začinskog bilja i začina koji se oblikuju u male pljeskavice ili kuglice, poslednjih nekoliko godina osvojilo je svet svojim ukusom.

Smatra se da je falafel nastao u Egiptu jer su vernici Koptske katoličke crkve tražili obilnu zamenu za meso tokom dugih sezona posta ili posta.

Služio se u obliku sendviča sa tahini prelivom i obiljem mediteranske salate, sa kriškama pečenog ili prženog patlidžana.

Ovo vegansko jelo pripremljeno je od jednostavnih, svakodnevnih sastojaka i nećete verovati kako ga je lako napraviti kod kuće.

Odlični sastojci su ključni za odličan krajnji proizvod, pa obavezno kupite začine visokog kvaliteta kao što su kim i korijander za svoju mešavinu.

U nastavku su još neki korisni saveti i recept za falafel kuglice koje ćete jednostavno voleti!

Recept za falafel kuglice

Pored odličnog ukusa, najbolje je to što prženi falafel možete poslužiti na više načina.

Sa zelenom salatom i sosom od susama, tradicionalno se pravi u pita hlebu sa dodatkom salate, mnogi obožavaju falafel burgere, a služi se i umesto mesa sa omiljenim prilogom.

Ovo su sastojci koji su vam potrebni za pravljenje falafel kuglica kod kuće:

  • 200 g suvog slanutka, namočenog preko noći
  • 1 luk, sitno isečen
  • 50 g peršuna, sitno iseckanog
  • 15 g korijandera, grubo iseckanog
  • 1 mala zelena čili paprika
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice crnog bibera
  • 1-2 kašike brašna od slanutka
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • ulje za prženje
falafel
Foto: Unsplash

Priprema

Potopite leblebije u vodu preko noći. Ocedite leblebije i stavite ih u mašinu za hranu ili električnu seckalicu, zajedno sa lukom, peršunom, korijanderom, biberom, belim lukom, kimom, solju i crnim biberom.

Mešati dok smesa ne poprimi strukturu vlažnog peska.

Prebacite mešavinu falafela u činiju i dodajte brašno od leblebije i sodu bikarbonu.

Promešajte, pa stavite u frižider na 30 minuta da se ukusi prožete i smesa malo stegne.

Rukama ili kuglom za sladoled oblikujte falafel u kuglice.

Nakon što ste oblikovali kuglice za falafel, pržite ih na ulju na srednjoj temperaturi 3-4 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju, piše Putni Kofer.

Izvadite ih na tanjir obložen papirnim ubrusom da upije višak masnoće.

Poslužite falafel sa tahini sosom, pita hleb u svežoj salati.

Mali savet na kraju.

Ako vam je smesa previše vlažna, možete dodati još jednu kašiku brašna od leblebija. Ako je previše suvo i mrvljivo, možete dodati kašičicu ili dve vode ili limunovog soka.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno