Tradicionalna bosanska poslastica gurabija našla se na listi od 100 najgore ocenjenih jela u svetu, gde je zauzela 90. mesto s ocenom 2,8.
Naime, svetski gastro vodiÄ Taste Atlas nedavno je objavio listu najgore ocenjenih jela prema njihovim korisnicima.
Gurabija vaÅŸi za “siromaÅ¡nu poslasticu”
Tako se na listi naÅ¡la i gurabija, koja se Äesto smatrala siromaÅ¡nom poslasticom jer za nju nije bilo potrebno mnogo sastojaka.
âKlasiÄna bosanska poslastica, gurabija je vrsta okruglog, pljosnatog kolaÄiÄa od prhkog testa koji se obiÄno pravi od braÅ¡na, Å¡eÄera i ulja. Veruje se da ovaj slatki specijalitet ima istoÄnjaÄko poreklo, te je neizostavan deo kulture, tradicije i kulinarskog nasleÄa celog Balkanaâ, napisali su na stranici Taste Atlasa.
Objasnili su da gurabija takoÄe moÅŸe da dolazi u razliÄitim varijantama, a Äesto se dodaju i sastojci poput jaja, praÅ¡ka za pecivo ili sode bikarbone, maslaca ili margarina te mleÄni proizvodi poput pavlake, jogurta ili mleka.
Nezaobilazni sastojak je svakako i Å¡eÄer, a Taste Atlas istiÄe kako se gurabija posipa vanilin Å¡eÄerom, a neki dodaju i koricu limuna, oraÅ¡aste plodove i suvo voÄe.
View this post on Instagram
âOsim sastojaka koji se koriste za izradu deserta, kolaÄiÄi se mogu razlikovati i po veliÄini, obliku i dekoraciji. U Bosni i Hercegovini se kolaÄiÄi Äesto ukraÅ¡avaju viljuÅ¡kom ili noÅŸem, dok je istinska prepoznatljivost bosanskih gurabija kockica Å¡eÄera koja se utiskuje u sredinu kolaÄiÄa pre nego Å¡to se ispekuâ, objasnili su.
Gurabija se sluÅŸi uz kafu ili Äaj
TakoÄe, naveli su da se gurabija moÅŸe pronaÄi s neÅ¡to drugaÄijim ukusom u Albaniji, Makedoniji i Srbiji. Posebno su istakli i tuzlanske gurabije koje se prave s dodatkom pekmeza od jabuke.
âBosanskohercegovaÄki grad Tuzla, s druge strane, poznata je po svojim gurabijama s pekmezom od jabuka (kuvan sok od jabuka), varijanti koja je karakteristiÄna za bosanske muslimane. Ovi kolaÄiÄi ne poznaju verske granice jer ih za verske praznike i slavlja podjednako pripremaju i muslimani i hirÅ¡Äaniâ, istiÄu.
Gurabije se obiÄno sluÅŸe uz Å¡olju kafe ili Äaja, a moÅŸete ih jesti i za doruÄak uz Å¡olju mleka, piÅ¡e Klix.ba.
Podsetimo, Taste Atlas je nedavno srpsku komplet lepinju odabrao za najbolji doruÄak. Isti sajt je i srpsku kuhinju uvrstio meÄu 20 najboljih na svetu.