Panettone je kolač koji vodi poreklom iz Italije, a poslednjih godina sve češće ga možemo videti i na prazničnim trpezama u Srbiji.
Nekada je bio jednostavan i kupovao se bez previše pompe, a zadnjih godina, bar kod nas, došlo je do prave eksplozije raznih panettonea. Takve su i cene, od povoljnih, pa sve do onih koji koštaju koliko i par kilograma bifteka.
Zanatski panettone mora da sadrži brašno, šećer, super sveža žumanca (bar 4 odsto od ukupne količine), maslac (ne manje od 16 odsto), suvo grožđe i kandirane korice citrusa (ne manje od 20 odsto), kvasac i so.
Za izradu testa potrebno je nekoliko sati jer se mora stvrdnuti na način sličan kiselom testu, dižući se i spuštajući tri puta pre pečenja.
Tradicionalno, sadrži kandiranu koricu pomorandže i limuna, kao i suvo grožđe, piše Zadovoljna.
Sastojci za voćni nadev:
- 300 grama mešanog sušenog voća po želji (grožđe, brusnica, šljiva)
- 100 grama kandirane limunove ili pomorandžine korice
- 6 kašika ruma (ili omiljenog voćnog soka)
Sastojci za testo:
- 6 velikih jaja
- 480 grama oštrog brašna
- 250 grama maslaca
- 180 ml mleka
- 50 grama šećera
- 30 grama badema
- 1 i ½ kašika suvog kvasca
Priprema panettone-a:
Veče pre pripreme naseckajte sušeno voće i kandirani citrus na manje komadiće, stavite u jednu posudu i prelijte alkoholnim ili bezalkoholnim pićem po želji.
Dobro promešajte, pokrijte krpom i ostavite da se ukusi sjedine na sobnoj temperaturi preko noći.
Za testo: zagrejte 150 ml mleka i pustite da postane mlako. Tada ubacite šećer i suvi kvasac, dobro promešajte i pustite da se kvasac aktivira oko 5 minuta.
U mikser stavite brašno i pripremljeni kvasac pa mešajte s nastavkom za izradu testa da se sastojci povežu.
Dodajte pet jaja i nastavite da miksirate dok ne dobijete jednolično, ali lepljivo testo.
Malo po malo testu dodajte 250 grama omekšalog, ali hladnog maslaca naseckanog na manje kockice. Miksirajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.
Prebacite smesu u namašćenu posudu, čvrsto prekrijte folijom i stavite u frižider preko noći. Sporo dizanje testa garantuje laganu i prozračniju teksturu, tvrde stručnjaci.
Drugi dan: na pobrašnjenoj podlozi razvucite testo u pravougaonik. Iscedite voćni nadev od tečnosti u kojoj se marinirao pa polovinu položite na razvučeno testo.
Preklopite testo pa ponovo razvucite u pravougaonik. Ponovite postupak sa ostatkom voća.
„Grbavo“ testo s kandiranim i sušenim voćem oblikujte u kuglu.
Namastite okrugli visoki kalup za pečenje panettonea, obložite ga papirom, pa u njega stavite testo.
Na vrh testa utisnite bademe, prebacite krpu preko svega i stavite testo da se diže 2 do 3 sata na toplom mestu.
Dizano testo premažite s mešavinom preostalog mleka (30 ml) i jednog jaja.
Stavite da se peče u prethodno zagejanu rernu na 180 Celzijevih stepeni oko 20 minuta.
Nakon toga spustite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 40 minuta.
Štapićem za ražnjić proverite da li je testo pečeno do kraja, piše Pun kufer.
Ohladite panettone do kraja pre posluživanja.
Prijatno!