18.4 C
Novi Sad
25.07.2024.
NaslovnaMagazinReceptiČarobni panettone: Italijanski kolač ulepšaće vašu prazničnu trpezu (RECEPT)

Čarobni panettone: Italijanski kolač ulepšaće vašu prazničnu trpezu (RECEPT)

Panettone je kolač koji vodi poreklom iz Italije, a poslednjih godina sve češće ga možemo videti i na prazničnim trpezama u Srbiji.

Nekada je bio jednostavan i kupovao se bez previše pompe, a zadnjih godina, bar kod nas, došlo je do prave eksplozije raznih panettonea. Takve su i cene, od povoljnih, pa sve do onih koji koštaju koliko i par kilograma bifteka.

Zanatski panettone mora da sadrži brašno, šećer, super sveža žumanca (bar 4 odsto od ukupne količine), maslac (ne manje od 16 odsto), suvo grožđe i kandirane korice citrusa (ne manje od 20 odsto), kvasac i so.

Za izradu testa potrebno je nekoliko sati jer se mora stvrdnuti na način sličan kiselom testu, dižući se i spuštajući tri puta pre pečenja.

Tradicionalno, sadrži kandiranu koricu pomorandže i limuna, kao i suvo grožđe, piše Zadovoljna.

Sastojci za voćni nadev:

  • 300 grama mešanog sušenog voća po želji (grožđe, brusnica, šljiva)
  • 100 grama kandirane limunove ili pomorandžine korice
  • 6 kašika ruma (ili omiljenog voćnog soka)

Sastojci za testo:

  • 6 velikih jaja
  • 480 grama oštrog brašna
  • 250 grama maslaca
  • 180 ml mleka
  • 50 grama šećera
  • 30 grama badema
  • 1 i ½ kašika suvog kvasca
panettone
Foto: Unsplash

Priprema panettone-a:

Veče pre pripreme naseckajte sušeno voće i kandirani citrus na manje komadiće, stavite u jednu posudu i prelijte alkoholnim ili bezalkoholnim pićem po želji.

Dobro promešajte, pokrijte krpom i ostavite da se ukusi sjedine na sobnoj temperaturi preko noći.

Za testo: zagrejte 150 ml mleka i pustite da postane mlako. Tada ubacite šećer i suvi kvasac, dobro promešajte i pustite da se kvasac aktivira oko 5 minuta.

U mikser stavite brašno i pripremljeni kvasac pa mešajte s nastavkom za izradu testa da se sastojci povežu.

Dodajte pet jaja i nastavite da miksirate dok ne dobijete jednolično, ali lepljivo testo.

Malo po malo testu dodajte 250 grama omekšalog, ali hladnog maslaca naseckanog na manje kockice. Miksirajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.

Prebacite smesu u namašćenu posudu, čvrsto prekrijte folijom i stavite u frižider preko noći. Sporo dizanje testa garantuje laganu i prozračniju teksturu, tvrde stručnjaci.

Drugi dan: na pobrašnjenoj podlozi razvucite testo u pravougaonik. Iscedite voćni nadev od tečnosti u kojoj se marinirao pa polovinu položite na razvučeno testo.

Preklopite testo pa ponovo razvucite u pravougaonik. Ponovite postupak sa ostatkom voća.

„Grbavo“ testo s kandiranim i sušenim voćem oblikujte u kuglu.

Namastite okrugli visoki kalup za pečenje panettonea, obložite ga papirom, pa u njega stavite testo.

Na vrh testa utisnite bademe, prebacite krpu preko svega i stavite testo da se diže 2 do 3 sata na toplom mestu.

Dizano testo premažite s mešavinom preostalog mleka (30 ml) i jednog jaja.

Stavite da se peče u prethodno zagejanu rernu na 180 Celzijevih stepeni oko 20 minuta.

Nakon toga spustite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 40 minuta.

Štapićem za ražnjić proverite da li je testo pečeno do kraja, piše Pun kufer.

Ohladite panettone do kraja pre posluživanja.

Prijatno!

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno