Proja je mnogima uspomena na detinjstvo i miris domaće kuhinje. Donosimo vam recept koji će vas vratiti u godine bezbrižnosti i nedeljnih ručkova.
Isprobajte nekoliko varijanti i uživajte u mekoj i slasnoj proji.
Proja recept
- 1/2 šolja kukuruznog brašna
- 1 šolja brašna
- 1 šolja ulja
- 1 šolja kisele vode
- 1 šolja kiselog mleka
- 300 g sira
- malo praška za pecivo
- 4 jaja
Sve navedene sastojke pomešati sa izgnječenim sirom i u vangli dobro promešati.
Sipati u podmazan pleh, peći na jakoj vatri na 220 stepeni dok ne porumeni, oko pola sata.
Proja sa sirom
Pola kilograma kukuruznog brašna (bolje je grubo mleveno, integralno) izmešati sa tri cela jajeta, pola kilograma masnog belog sira (tipa Feta), tri kašike ulja ili masti po ukusu i gaziranom mineralnom vodom.
Testo se mesi mikserom, da se dobije gusta žitka masa. Po ukusu malo i posoliti.
Odabrati nešto veći pleh, podmazati ga i izliti onu masu, tako da ne bude deblja od 1 cm.
Kad se masa rasporedi, nožem po površini narezati na kocke za kasnije rezanje i služenje i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 280 stepeni, pustiti 5 minuta i onda smanjiti na 180 stepeni i peći oko pola sata, da se korica zarumeni.
Proja sa jogurtom
- 2 jajeta
- pola šolje ulja
- 1 šolja jogurta ( ili malo više, jedna i po šolja)
- 1 šolja kukuruznog brašna
- malo soli
- 1 šolja pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- susam
- *šolja je 200ml
Umutiti jaja, dodati ulje, jogurt, kukuruzno brašno i malo soli.
Zatim dodati pšenično brašno i prašak za pecivo. Posuti susamom.
Pleh (25x35cm) podmazati ili obložiti papirom za pečenje, sipati smesu i staviti da se peče 20-ak minuta na 200 stepeni.
“Čivijaš verzija”
Proja se pravi tako što se u posudu (vanglu) stavi kukuruzno brašno, po mogućstvu belo.
Preko brašna se stave 2 kašike maslinovog ulja (ili koji vam se zejtin sviđa), soli po volji i popariti vrelom vodom.
Testo treba da bude meko! Umesto vode može se upotrebiti kisela voda, a takođe možete dodati kašičicu praška za pecivo.
Stavite testo u podmazan pleh i peći u vreloj rerni (na 200 stepeni).
Kad je proja gotova poprska se vodom i prekrije kuhinjskim peškirom (da dane).
Za vas koji volite čvarke dodajte malo u testo!
Projara recept
Umutiti 6 jaja (prvo belanca pa onda dodati žumanca pa opet mutiti; da bi se jaja lako mutila moraju biti na sobnoj temperaturi).
Mutiti u većoj vangli.
U drugoj posudi uzetiti 3 čajne solje kukuruznog brašna i pola kilograma izdrobljenog feta sira i pola kesice praška za pecivo.
Dodati 4 kašike kajmaka ili pavlake (mileram) i šolju vrućeg mleka sa kašikom zejtina (maslinovog ulja).
Umesiti meko testo i na kraju dodati jaja i nežno to sve pomešati .
Sve se to sipa u podmazan pleh i peče u vreloj rerni 30-35 minuta na 250 stepeni .
Služite kako vam se sviđa – ili kao predjelo ili uz jelo!