26.2 C
Novi Sad
27.05.2024.
NaslovnaMagazinRestorani u Parizu navodno varaju goste kako bi im ostavili veću napojnicu

Restorani u Parizu navodno varaju goste kako bi im ostavili veću napojnicu

Ove godine održavaju se Olimpijske igreu Parizu, što znači da će atmosfera biti nešto drugačije nego inače, iako je u pitanju grad uvek popularan među turistima.

Već sada je potvrđeno da će u grad u vreme Olimpijskih igara doći najmanje 15 miliona turista, što je i za veliki grad poput Pariza ogroman broj, piše Index.hr.

U duhu Olimpijskih igara i cene u Parizu dramatično su porasle.

Od prevoza i smeštaja, pa sve do hrane u restoranima, a portal Food and Wine piše da će cena karata za parisku podzemnu železnicu, koja je ujedno i najbolji način za kretanje gradom, skočiti s 2,50 evra na 3,70 evra.

Restorani u Parizu takođe žele da profitiraju

A kako bi uoči Olimpijskih igara i restorani maksimalno zaradili, ne samo da su podigli cene već su optuženi za to da varaju i zastrašuju goste kako bi im ostavili veću napojnicu.

To uglavnom izgleda tako da, kada dođe vreme za naplatu, konobar dolazi do stola sa svojim POS aparatom, a kada prislonite karticu, na ekranu aparata vas pita koliku napojnicu želite ostaviti.

Vi možete sami odabrati koliku ćete napojnicu ostaviti – 5, 10, 15 ili 20 posto – a konobar se u tom trenutku naginje prema vama, samo kako biste ostavili što veću napojnicu.

Ova je praksa u restoranima širom Pariza izazvala negodovanje, a glavna meta su, naravno, turisti koji ovde dođu zbog Olimpijskih igara.

No da stvar bude gora, pariski restorani na račun već dodaju 15 posto za uslugu, a lokalci obično ostavljaju još dodatnih pet posto napojnice, koja se kod njih zove pourboire, što se doslovno prevodi kao „za piće“ (a to je dobro imati na umu ako se nađete u Parizu).

Kako se zaštititi?

Ako se i vi za vreme Olimpijskih igara nađete u Parizu, najbolji način da sprečite da se ovo i vama dogodi jeste da platite u gotovini.

Većina restorana i dalje prima gotovinu, a čak i ako morate platiti karticom, recite im u trenutku plaćanja da napojnicu dajete u gotovini.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno