14 C
Novi Sad
20.04.2024.
NaslovnaMagazinIzabran najlepši mali grad u Srbiji, nalazi se u Vojvodini i o...

Izabran najlepši mali grad u Srbiji, nalazi se u Vojvodini i o njemu je napisano 26 pesama

Srbija je bogata predivnom prirodom, rekama i šumama, ali i lepim gradovima.

Svaki grad je priča za sebe, ali Nova.rs je pitala svoje pratioce na mrežama koji je najlepši mali grad u Srbiji, gde je razumljivo bilo puno različitih odgovora.

Više od 1.900 ljudi je iznelo svoje mišljenje i konkurencija je bila velika, ali čini se da je najviše glasova u ovom takmičenju lepote dobio – Sombor.

„Meni je Sombor najzeleniji. Samo što nije baš mali ali je prelep grad“, napisala je jedna korisnica, a sa njom je saglasan i drugi korisnik.

Ovo je grad Laze Kostića, Georgija Brankovića, Jovana Hadžića i mnogih drugih.

Sombor je jedan i od najopevanijih gradova. Kažu da postoji 26 pesama o njemu.

Najpoznatija, a možda i najstarija melodijski zapisana, pesma o Somboru, je „U tom Somboru“. Napisao je Blaško Marković, zidar i tamburaš. Originalna verzija ima četiri strofe i peva o svim karakteristikama grada.

Tu su i pesame „Fijaker stari“, „Fijakerista“, „Somborske ruže“. I Balašević je napisao nekoliko stihova o Sombrou u „Beloj lađi“.

Doduše, kriterijumi nisu baš bili jasno utvrđeni.

„Sombor je divan, ali nije mali grad. Od malih Kikinda je najlepša“.

Među ostalim kandidatima istakli su se Vlasotince, Donji Milanovac, Kladovo, Subotica, Knjaževac, Svilajnac, Kladovo, Ćuprija, Vršac, Pirot… Svaki sa svojim adutima.

„Knjaževac, zbog prelepih reka, keja mostova, ravničarskog i brdskog dela, blizne termalne vode 3 km od samog centra grada“, napisao je još jedan korisnik.

Svaki grad je priča za sebe

„Ćuprija. Mali gradić kraj Morave, koji je i pored savremenog plašta negde sačuvao onaj stari duh, sve što vidim u Ćupriji seća na detinjstvo, na topao dom, a reka i dan danas teče i spira sa sebe sve uspomene donoseći nove. Divan gradić na obali Velike Morave, svakom pruža utočište i toplinu. To su boje moga grada. I uvek su tu, iste, a prošarane drugačijim paletama, i uvek izmame osmeh, drihtaj srca, posebnu toplinu. Divna je ta naša Ćuprija“, mišljenja je još jedna korisnica društvenih mreža.

Dalje bilo je još drugačijih mišljenja:

„Vršac, grad vina dobrih srdačnih i gostoljubivih žitelja“, „Pirot je grad budućnosti. Prelep je sa puno zanimljivih destinacija koje vredi obići u samom gradu, kao i okolini“, „Leskovac volim zato sto je moj rodni grad, a najlepši grad je Subotica!“.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno