18.4 C
Novi Sad
26.05.2024.
NaslovnaMagazinŠopsku salatu svi volimo, ali da li ste se zapitali ko su...

Šopsku salatu svi volimo, ali da li ste se zapitali ko su Šopi koji su je “krstili”?

Šopska salata omiljeni je dodatak uz mnoga jela i najčešći izbor kada sednemo u neki od restorana.

Njena popularnost leti, u sezoni paradajza i krastavaca, samo raste.

I dok većina ljudi voli ovu osvežavajuću đakoniju od povrća, malo je onih koji znaju – ko su Šopi koji su “krstili” popularnu salatu?

Za početak treba reći da je šopska salata tradicionalno jelo balkanske kuhinje. Kao svoje nacionalno jelo najviše je ističu Bugari, ali i Makedonci, Srbi, kao i pojedini Turci i Grci.

Sa druge strane, njena popularnost šira je od prostora našeg poluostrva.

O tome svedoči i činjenica da je 2014. na takmičenju koje je organizovao Evropski parlament, upravo šopska salata izabrana za najpopularnije nacionalno jelo Evrope.

Kao prvoplasirana ova salata tada je osvojila preko 20.000 glasova stanovnika Evrope. Poređenja radi, na drugom mestu bila je hladna supa od cvekle iz Litvanije sa “samo” 5.000 glasova.

Ipak, dok se i ovog leta goste ukusnom povrćnom đakonijom od paradajza, krastavca, luka, paprike i sira, malo je onih koji će se zapitati – po kome je šopska salata dobila ime?

Ko su Šopi iz šopske salate?

ko-su-sopi

Šopska salata se smatra nasleđem Šopa, pripadnika južnoslovenskih plemena koje je tokom srednjeg veka naseljavalo centralne delove Balkanskog poluostrva.

Prema Jovanu Cvijiću, Šopi ili Šopovi su živeli na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije. Bilo ih je i na malom delu današnje Grčke, piše Istorijski zabavnik.

Kažu da je “šopski dijalekat” krajem 19. veka bio spona između srpskog i bugarskog jezika.

Feliks Kanic u svom putopisu “Srbija, zemlja i stanovništvo od rimskog doba do kraja XIX veka” kaže da “Šopovi žive na teritoriji balkanskog prevoja Ginci do južno od Sofije”.

Ovo stanovištvo bavilo se stočarstvom. Leto je provodilo u svojim katunima ili bačijama isterujući ovce na pašu i u svojoj ishrani najviše koristilo mlečne proizvode, a pre svega sir.

Možda baš u ovoj činjenici treba tražiti začetak priče o čuvenoj salati!

Narod rasut po Balkanu

Pod najezdom Turaka, Šopi su se selili i vremenom mešali sa drugim balkanskim narodima. Tu se pre svega misli na Bugare, Srbe i Makedonce.

Najveći broj njih danas je prihvatio nacionalni identitet ovih naroda, mada još uvek ima i onih koji pamte korene i izjašnjavaju se kao Šopi.

Najveći deo šopske populacije danas živi u zapadnoj Bugarskoj. Sofija se smatra za središte tog područja. Kod nas, prema popisu iz 2022. godine, u Srbiji živi 256 Šopa.

A što se šopske salate tiče, nju danas kao svoje jelo ponajviše prisvajaju Bugari. Mada će vam na jugu i jugoistoku Srbije, naročito u bosilegradskom kraju, reći kako je ovo poznata salata nastala upravo kod njih.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno