18.4 C
Novi Sad
28.05.2024.
NaslovnaMagazinDoktori mu davali 6 meseci života, on se vratio na rodno ostrvo,...

Doktori mu davali 6 meseci života, on se vratio na rodno ostrvo, prevario smrt i poživeo još 30 godina

Stamatis Moraitis bio je čovek sa jednom od najneobičnijih životnih priča.

Ovaj Amerikanac grčkog porekla doživeo je neverovatnu sudbinu kada su mu lekari u 66. godini dijagnostifikovali rak pluća i poručili da mu je ostalo tek šest do devet meseci života, prenosi Insider.

Veći deo odraslog života proveo je u predgrađu Njujorka i na Floridi, a da ima ozbiljnih zdravstvenih problema shvatio je kada se počeo brzo umarati i ostajati bez daha.

– To je terminalni rak pluća – rekli su mu lekari u SAD-u.

Stamatis Moraitis odlučuje da se vrati na Ikariju

Tako se 66-godišnji Grk, otac troje dece, sa suprugom Elpiniki odlučio vratiti u domovinu, na predivno mediteransko ostrvo Ikarija.

Stamatis Moraitis nije želeo da opterećuje svoju porodicu skupim troškovima pogreba koji se u SAD-u penju i do nekoiko hiljada dolara, prenosi Jutarnji.

– Neka me pokopaju pored moje porodice, uz more, gde ću pogreb platiti nekoliko stotina dolara – pomislio je.

Grčka Ikarija je smeštena na pola puta između Atine i Turske i bila je najbolja životna odluka 60-godišnjeg Grka.

U to vreme nije znao da se vraća na ostrvo večne mladosti, čiji stanovnici žive 10 godina duže nego ostali Evropljani, a neretko dožive stotu.

Polako se počeo kretati. Uživao je u svežem morskom vazduhu, divio se čistom plavom moru. Ispijao vino i družio se sa starim prijateljima.

ikarija
Foto: greektravel.com

“Valjda sam zaboravio umreti”

Odlučio je da se bavi vrtlarstvom.

S vremenom je počeo saditi lozu kako bi izgradio vinograd. Mislio je da neće moći uživati u vinu dok plodovi budu zreli za berbu, ali je mislio kako će njegova supruga barem imati sećanje na njega.

Tri decenije kasnije, on se još uvijek šetao po ostrvu Ikarija i uzgajao sve vrste voća i povrća. Uključujući grožđe za vino i masline – na imanju svoje porodice.

Posetio ga je autor i istraživač Dan Buetner, koji je prilikom posete Ikariji želeo da sazna sve o tajnama dugovečnosti žitelja grčkog ostrva.

– Pitao sam ga, koja je tvoja tajna? On je samo slegao ramenima i rekao: ‘Ne znam! Valjda sam zaboravio umreti – ispričao je Buetner u novoj Netflixovoj dokumentarnoj seriji “Doživeti stotu: Tajne Plave zone”.

Ne može se sa sigurnošću reći šta se tačno dogodilo s Moraitisom, odnosno kako je poživeo još 30 godina nakon strašne dijagnoze.

Moguće je da je Moraitis imao jedinstvenu genetiku, koja mu je pomogla u zaštiti od teških bolesti poput raka.

No, Buetner sumnja da se tajna dugovečnosti krije i u stvarima kojima smo okruženi. Ljudi, biljke, vazduh, načinu života.

Jedna često spominjana studija o danskim blizancima sugeriše da je genetika odgovorna za samo oko 20 do 25% naše dugovečnosti.

– On nije učinio ništa svesno kako bi pokušao biti zdraviji, on je samo promenio okolinu – istakauo je Buettner.

Pet svetskih Plavih zona

Buetner je čak pokušao životni stil kojem je svedočio u Ikariji preneti u neke delove SAD-a.

Počeo je u gradiću Albert Li u Minesoti 2009. s pristojnim uspehom.

Cilj mu je stvoriti drugačije prilike za Amerikance i omogućiti im da se kreću i žive kao stogodišnjaci u pet svetskih Plavih zona.

Šta su plave zone?

To su regije u kojima ljudi žive duže od proseka – Okinawa u Japanu, pokrajina Nuoro na Sardiniji, poluostrvoa Nikeja u Kostariki, Ikarija u Grčkoj, te Loma Linda u Kaliforniji.

– Ja želim da verujem da su stvari moguće. Ako imate prekomernu težinu i nezdravo živite u Americi, to verovatno nije vaša krivica. Mislim da smo uglavnom žrtve okoline u kojoj živimo – rekao je Buetner.

On je objavio novu knjigu koja je zapravo majstorski kurs za usvajanje načina života u Plavim zonama.

Moraitisa je okolina do kraja života terala da se penje na merdevine kako bi obrao maslinu i grožđe.

– Još uvijek pijem vino i radim – rekao je Moraitis za BBC početkom 2013. godine, nekoliko nedelja pre smrti, u dobi od 98 godine (ili 102?). Stamatis Moraitis nije mogao da se tačno seti.

– Nisam lekar, ali mislim da je pomoglo vino. Nisam radio ništa drugo osim što sam jeo zdravu hranu, pio zdravo vino i koristio zdrave biljke – rekao je.

Svakodnevni zadaci davali su mu smisao. Ako je želeo da kuva na maslinovom ulju, ili da njime zaliva salatu, morao je ubrati masline i staviti ih na ceđenje.

– Nije važno da li je lako ili teško, ali mora se uraditi – rekao je za tada BBC uz osmeh.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

419FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno