32.3 C
Novi Sad
20.06.2024.
NaslovnaMagazinVIPHrvati traže zabranu srpskih "cajki": Nalazimo se pod kulturnom kolonizacijom!

Hrvati traže zabranu srpskih “cajki”: Nalazimo se pod kulturnom kolonizacijom!

Opozicioni Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije u okviru predizborne kampanje, koja zvanično još nije počela, odlučio je da stane na kraj gostovanjima turbo-folk zvezda iz regiona u Hrvatskoj.

Strategija im je uvođenje novog predmeta u škole o negovanju hrvatske kulturne baštine.

Oni su na profilu na Fejsbuku objavili tekst pod naslovom “Istočnom melosu možemo se suprotstaviti samo negovanjem vlastite kulturne baštine kroz obrazovni sistem”.

“Hrvatska javna scena je pod sistematskom, dobro organizovanom i finansiranom kulturnom agresijom. Nažalost, deo državnih institucija svesno je, iz oportunističkih razloga, pristao na prodor stranih medijskih i kulturnih uticaja u hrvatski javni prostor”, naveli su iz Domovinskog pokreta i dodali:

“Istočni melos i sve ono što on nosi sa sobom već godinama se sistemski promoviše kao poželjno, prihvatljivo, zabavno i blisko našem mentalitetu”.

Oni za sve okrivljuju hrvatske medije koji se, kako kažu, usuđuju da pišu o popularnosti narodne muzike umesto da se posvete domaćim muzičarima.

“Sve to za posledicu ima rasprodate Arene od srpskih pevača, a preko toga i kulturnu kolonizaciju Hrvatske. Treba otvoreno kazati da je kulturnoj kolonizaciji prethodila kolonizacija hrvatskog medijskog prostora.Pokoravanje medijskog tržišta bio je preduslov ‘uspešnog’ ulaska istočnog melosa u hrvatski kulturni mainstream”, navode iz Domovinskog pokreta.

Domovinski pokret napominje da se “nesrećna mladost zarazila virusom lakih nota s istoka”. Zato oni kao, kako navode, odgovorni političari i kulturni promoteri nude protivlek – novi školski predmet.

“Pokrećemo inicijativu za uvođenje novog predmeta u hrvatsko školstvo, a koji bi najmlađe generacije podučavao hrvatskoj kulturi, tradiciji i nematerijalnoj kulturnoj baštini. Samo vrednovanjem vlastite kulture i tradicije možemo opstati kao zasebni kulturni entitet”, zaključuju iz Domovinskog pokreta, piše splitska Slobodna Dalmacija.

Uz objavu su priložili fotografiju dramatičnog natpisa “Današnja deca slušaju cajke, priče o Vukovaru za njih su bajke‘, pa ako vam se sviđa ideja da vam politička opcija slaže muzičke liste, znate za koga ćete glasati”.

Inače, Domovinski pokret značajno je dobio na rejtingu političkih stranaka boreći se protiv svega što je srpsko.

Tako je uoči obeležavanja Dana sećanja na Vukovar 18. novembra prošle godine predstavnicima Samostalne demokratske srpske stranke, koju predvodi Milorad Pupovac, zabranjeno da tradicionalno spuste venac u Dunav namenjen svim žrtvama proteklog rata.

Prema zamisli Domovinskog pokreta ove godine Kolona sećanja u Vukovaru bila je predvođena pripadnicima HOS-a. Na njihovim majicama je utisnut grb sa ustaškom šahovnicom i ustaškim pozdravom “za dom spremni”.

Ovaj pozdrav i podignuta desnica dominirali su tokom šetnje Kolone sećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog centra.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
476PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno