32.3 C
Novi Sad
20.06.2024.
NaslovnaNaukaPsihologijaRobert Torre: Ideologija sreće i pozitivno mišljenje su za jadnike

Robert Torre: Ideologija sreće i pozitivno mišljenje su za jadnike

Retorika pozitivnog mišljenja ne pomaže. Neće nam biti nimalo bolje ako se pravimo da nam je bolje. Ne trebamo se uveravati da smo sretni.

Ni ako to nismo ni ako jesmo. Sreća se ne može izjednačiti sa smislom. Objektivno besmislenoj egzistenciji subjektivno stanje sreće nije od velike pomoći.

Ideologija sreće i pozitivno mišljenje su za jadnike. U manjoj meri nego ikad ljudi su spremni životne nedaće prihvatiti kao deo života.

Ljudska priroda ukorenjena je u neuspehu, čiji je jedini smisao da prolaskom kroz njega otkrijemo dublji životni smisao.

Život naprosto nije pravedan niti je poligon za ispunjavanje naših nadanja. Razočaranja u život ne proizlaze iz života, nego iz očekivanja koja su u njega upumpana.

Robert Tore

Robert Torre (1965 – 2021) rođen je u Zagrebu i u rodnom je gradu završio studije medicine. Ceo radni vijek proveo je u KBC-u Sestre milosrdnice na Klinici za psihijatriju, najpre kao specijalizant, potom kao specijalista psihijatrije, a kasnije i kao voditelj odeljenja Ovisnosti o alkoholizmu.

Autor je više naučnih radova, ali i brojnih knjiga. U svojoj najslavnijoj knjizi, Ima li života prije smrti (2018), istupio je kao svojevrsni stručnjak za ljudsko iskustvo, i izložio odgovore na pitanja šta je život i kako ga živeti.

U svojoj poslednjoj knjizi Ludilo uzvraća udarac (2021) izložio je preko dva veka dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom.

Izvor: Facebook / Ulis

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
476PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno